Turquia alça el seu veto a l'ingrés de Suècia en l'OTAN
Erdogan havia bloquejat l'adhesió per considerar que els nòrdics tenien una postura massa laxa amb els kurds
Turquia ha alçat aquest dilluns el seu veto a l'ingrés de Suècia en l'OTAN, segons ha indicat el secretari general de l'Aliança, Jens Stoltenberg, en una roda de premsa. El polític noruec ha fet l'anunci després de mantindre una reunió amb el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, i el primer ministre suec, Ulf Kristersson, a Vílnius, un dia abans de la cimera de líders de l'OTAN que se celebra a la capital lituana.
"Aquest és un dia històric perquè tenim un compromís clar de Turquia per a enviar els documents de ratificació —per a l'ingrés de Suècia en l'OTAN— a la Gran Assemblea Nacional —parlament turc— i de treballar de manera estreta amb l'assemblea per a garantir la ratificació", ha declarat Stoltenberg.
Ha dit estar "content d'anunciar" que, com a resultat de la reunió celebrada hui a Vílnius, el president Erdogan ha acordat enviar al parlament turc els documents per a ratificar l'adhesió de Suècia a l'OTAN. No obstant això, ha recalcat que no coneix els terminis exactes en els quals Turquia ratificarà l'ingrés suec en l'Aliança.
Sobre Hongria, que tampoc ha ratificat encara l'entrada de Suècia, ha recordat que Budapest havia assegurat en el passat que no seria l'últim país a donar llum verda a l'entrada d'Estocolm. Oficialment, Turquia havia bloquejat fins ara l'adhesió de Suècia a l'OTAN per considerar que el país nòrdic té una postura massa laxa amb el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK). Es tracta d'una guerrilla que va iniciar el 1984 una lluita armada contra l'estat turc i que és considerada com un grup terrorista per Turquia, Suècia, la Unió Europea i els Estats Units.
Arran de les queixes turques, Suècia ha reformat la seua legislació contra el terrorisme i ha tipificat com a delicte la sola pertinença o el suport financer o d'un altre tipus a una organització terrorista.
Suècia i Finlàndia van canviar la posició de neutralitat que havien mantingut durant tres dècades i, després de la invasió russa d'Ucraïna el 24 de febrer del 2022, van sol·licitar el seu ingrés en l'OTAN. Finlàndia es va convertir en el membre número 31 de l'Aliança l'abril del 2023.
Més llegit
-
Estos són els dotze festius autonòmics del calendari laboral del 2026
-
À Punt estrena l’exitosa sèrie britànica ‘Doc Martin’, una comèdia diària per a les vesprades d’estiu
-
Moren tres banyistes d'edat avançada a les platges de Gandia, Dénia i Benissa
-
Almussafes registra un sisme de magnitud 2,7 i Silla dos més, de magnitud 2,1 i 1,9, respectivament
-
Les farmàcies estudien fer vaga pels impagaments: "Hem de demanar préstecs per a sufragar la despesa de la Seguretat Social"
-
Condemnats a 20 i 12 anys de presó dos dels quatre acusats d’abús sexual a una menor a la Vall d’Albaida
Més vist
-
Informe | La Laboral de Xest
-
29.06.2025 | Entrada de Moros i Cristians de Benissa | Primera part
-
29.06.2025 | Entrada moros i cristians de Benissa | Segona Part
-
30.06.2025 | A la fresca
-
La Universitat Laboral de Cheste, ciutat educativa de primer nivell
-
Carles Alberola recorda la Universitat Laboral de Cheste: “Era un paradís”
Més escoltat
-
30.06.2025 | Línia de fons
-
30.06.2025 | Luís Fernández, VIELCA INGENIERÍA
-
27.06.2025 | L'estiu 'A la fresca' amb Eduard Forés i Maria Fuster
-
30.06.2025 | 90 minuts
-
30.06.2025 | “Fil d’Irene”, el calvari de les dones migrants llatinoamericanes que busquen una nova vida als Estats Units
-
30.06.2025 | A poqueta nit | Primera Part