L'OMS desaconsella prendre edulcorants i adverteix que poden augmentar la mortalitat
Entre els que cal evitar figuren l’aspartam, la sacarina, la sucralosa, l’estèvia i els seus derivats
L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha assegurat aquest dilluns que els edulcorants no són efectius per a controlar el pes a llarg termini i poden tindre efectes indesitjats si s'usen durant molt de temps, com l'augment del risc de diabetis de tipus 2, de malalties cardiovasculars i de mortalitat en adults. Per això, n'ha desaconsellat l'ús i ha assenyalat que, en general, la gent ha de reduir el dolç de la dieta, i s'ha de fer des d'edats primerenques per a gaudir d'una millor salut.
"Reemplaçar els sucres lliures per edulcorants no ofereix cap benefici a llarg termini en termes de reducció de greix en el cos en adults o xiquets", ha assegurat l'organització de la salut pública a escala global. Entre els productes específics que es desaconsellen figuren l'acesulfam K, l’aspartam, l’advantam, els iclamats, el neotam, la sacarina, la sucralosa, així com l'estevia i els seus derivats.
"La gent necessita considerar altres maneres de reduir el consum de sucres lliures, com consumir aliments que naturalment contenen sucres, com les fruites; o aliments i begudes que no siguen dolces", ha indicat el director de nutrició i seguretat dels aliments de l'OMS, Francesco Branca. Aquesta recomanació s'aplica a totes les persones, excepte a aquells amb diabetis preexistent.
Així mateix, l'OMS ha assenyalat que aquesta nova recomanació inclou edulcorants sintètics, naturals o que hagen sigut modificats, "que no estiguen classificats com a sucres que es troben en les begudes i aliments industrials" o que siguen venuts per separat per a ser agregats pel consumidor.
D'altra banda, l'organització ha aclarit que la seua posició en relació amb els edulcorants no s'aplica a productes de cura o higiene personal que els puguen contenir, com a pastes de dents, cremes per a la pell o medicaments. Tampoc implica els sucres baixos en calories o alcohols de sucre, ja que aquests són derivats del sucre i contenen calories, per la qual cosa no se'ls considera edulcorants.
Més llegit
-
Torna la normalitat al metro en la zona de la dana
-
Presó sense fiança per a l’acusat de matar la dona i el fill a Algemesí
-
Cap de setmana de temperatures en ascens que arribaran a màximes de 40 °C
-
L'Ajuntament aprova la iniciativa impulsada per Vox de declarar Alacant zona castellanoparlant
-
Sanitat avisa de “risc alt” per calor en 48 municipis de 7 comarques de la Comunitat Valenciana
-
Les obres obliguen a tallar el metro en tres línies de València des d'este divendres fins a finals d’agost