El govern de Meloni aprova un decret per a blindar els seus centres de persones migrants a Albània
La primera ministra italiana reacciona així a la decisió de la Justícia de buidar el centre de retenció a Albània on romanien dotze immigrants d'Egipte i Bangladesh i traslladar-los a Itàlia
El govern italià de Giorgia Meloni ha aprovat este dilluns un decret per a establir per llei la llista de "països segurs" d'on procedeixen les persones migrants i blindar, així, els controvertits centres de reclusió a Albània, segons estava previst i tal com han avançat fonts governamentals.
L'estratègia consisteix a blindar la llista de països segurs —és a dir, països que no obliguen una persona migrant a escapar— amb esta mena de decrets amb força de llei que s'usen en moments de "necessitat o urgència" per tal de guanyar temps, ja que han de ser revalidats pel Parlament en un termini de seixanta dies. Meloni reacciona així a la decisió de la justícia italiana de buidar el centre de retenció a Albània on romanien dotze immigrants d'Egipte i Bangladesh i traslladar-los a Itàlia, la qual cosa ha indignat l'executiu.
Este dilluns el govern de Meloni ha sigut denunciat al Tribunal de Comptes per la despesa "d’ingents" fons públics en l'enviament d'immigrants als seus polèmics centres a Albània. El portaveu del partit opositor Moviment 5 Estreles (M5S), Alfonso Colucci, ha demanat a la justícia que valore si l'executiu ha incorregut en eventuals delictes financers amb l'enviament a Albània de setze immigrants mobilitzant "ingents recursos públics".
En el centre de la qüestió està la construcció a Albània de dos centres de retenció —acordats amb el primer ministre albanés Edi Rama—, als quals Meloni vol destinar les persones migrants que arriben a Itàlia per a alleugerir el sistema de peticions d'asil. El passat dimecres hi van arribar els setze primers migrants, però quatre van haver de ser retornats immediatament a Itàlia: dos perquè eren menors i altres dos perquè eren persones vulnerables.
Així mateix, divendres passat el Tribunal de Roma no va convalidar la retenció de la resta que quedava en els centres albanesos i va ordenar el seu retorn a Itàlia, la qual cosa ha provocat un fort enfrontament entre el govern i els jutges.
L'oposició va denunciar que el viatge a Albània havia costat a les arques públiques prop de 290.000 euros pel cost de moure el vaixell militar Libra, amb 60 membres en la tripulació; això suposa uns 18.000 euros per cadascuna de les setze persones traslladades.
Més llegit
-
La Generalitat destinarà 163 milions d’euros per a mantindre l’educació gratuïta de 0 a 3 anys el curs que ve amb ajudes entre 300 i 460 euros
-
El PP del Parlament Europeu anuncia que alçarà el veto al debat sobre la dana a l'Eurocambra
-
La presidenta dels biòlegs: “No és una solució centrar-nos només en la construcció d’infraestructures, hem d’anar a les causes”
-
Reallotjar el veïnat de zones inundables i reduir obra d'asfalt: consells dels biòlegs després de la dana
-
Feijóo, sobre el pacte de Catalunya: “Els diners dels espanyols no són per a finançar el temps en el govern de cap president”
-
La Generalitat qualifica d'inconstitucional "el contingent separatista català" i demana tornar al consens del Consell de Política Fiscal i Financera
Més vist
Més escoltat
-
14.07.2025 | Nova edició de l’Expedició Juvenil Cavanilles per la comarca de la Serrania
-
15.07.2025 | València Port Horitzó 2030; El port, motor sostenible al mediterrani
-
15.07.2025 | Les notícies del migdia
-
15.07.2025 | Amunt i avall | Quarta Part
-
13.07.2025 | Les notícies de migdia cap de setmana
-
13.07.2025 | Fora de cobertura