L’oli d’oliva, un article de luxe difícil de substituir
El de gira-sol té propietats nutritives similars, però genera residus tòxics quan és sotmés a altes temperatures
Segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), el preu de l’oli d’oliva s’ha incrementat respecte a l’any passat més d’un 42%, i ara ja és difícil trobar-lo per davall dels deu euros el litre. En el cas del verge extra, la pujada és encara més impactant, ja que supera el 200%.
Els beneficis d’aquest producte tan mediterrani sobre la salut estan sobradament demostrats, però aquesta pujada de preu imparable l’ha convertit en un article de luxe. La situació ha obligat famílies i restauradors a buscar alternatives a l’abast de la butxaca, però no és fàcil trobar-ne igual de saludables.
Un dels substituts més habitual és l’oli de gira-sol, i moltes persones opten per aquest greix vegetal per als cuinats que requereixen majors quantitats d’oli, com ara els fregits. Inmaculada Marco, nutricionista, reconeix que l’oli obtingut del gira-sol és un dels que més s’aproxima pel seu contingut en vitamina E, les propietats antioxidants o la composició d’àcids grassos.
Però no tot són bones notícies, i és que és precisament en cuinats com els fregits, sofregits i altres processos que requereixen calfar l’oli quan l’ingredient es torna menys recomanable. L’oli de gira-sol, “amb altes temperatures genera compostos tòxics que són nocius per a la nostra salut”, explica Marco.
Alternatives menys conegudes com l'oli d'alvocat, coco, sèsam o de pinyolada tampoc convencen els nutricionistes en una dieta habitual.
Més llegit
-
Martínez Mus estrena la vicepresidència segona, que deixa Gan Pampols, demanant una reunió a la comissionada per a la reconstrucció
-
Convocades les oposicions per a cobrir 1.959 places de mestres, que per primera vegada s'iniciaran al setembre
-
Un accident a la pista de Silla i un altre a l’A-7 col·lapsen les variants de València
-
PP i Vox inicien els contactes per a buscar relleu en la presidència de la Generalitat
-
L'ocupació remunta i marca nou rècord a l'octubre a pesar del repunt lleu de l'atur, amb 742 parats més
-
Carlos Mazón presenta la dimissió com a president de la Generalitat: "Ja no puc més"
Més vist
Més escoltat
-
02.11.2025 | El que ningú els conta del futbol
-
03.11.2025 | 90 minuts
-
03.11.2025 | "El Gastroturista", amb Vicent Gil | Manu Yarza, una de les figures més destacades de la nova generació gastronòmica
-
03.11.2025 | ContrÀpunt
-
03.11.2025 | Les notícies del migdia
-
03.11.2025 | La vesprada d'À Punt | Primera Part