Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Espanya, primer país de la UE a rebre 10.000 milions d’euros del fons de recuperació

Ara el Comité Econòmic i Financer ha de donar el vistiplau a aquesta avaluació preliminar de la Comissió Europea

Von der Leyen i Sánchez, el passat juny / Agències

La Comissió Europea (CE) ha aprovat la sol·licitud d'Espanya per a rebre un desemborsament de 10.000 milions d'euros del fons de recuperació Next Generation després de comprovar que ha complit els objectius del seu pla de recuperació vinculats al pagament.

Els estats membres de la Unió Europea tenen ara quatre setmanes per a donar el vistiplau a aquesta avaluació preliminar de la Comissió i, una vegada l'aproven, Espanya podrà rebre els diners, que se sumarà a la bestreta de 9.000 milions que va obtindre a l'agost.

"Espanya ha avançat prou en l'aplicació del pla nacional de Next Generation EU. Per tant, serà el primer país de la UE que rebrà 10.000 milions d’euros quan els altres estats membres així ho autoritzen", ha anunciat en Twitter la presidenta de l'executiu comunitari, Ursula von der Leyen.

Espanya va ser el primer país de la UE que va sol·licitar, al novembre, un pagament ordinari del fons de recuperació comunitari, del qual rebrà 69.500 milions d'euros en transferències directes i li corresponen altres préstecs que, de moment, no ha sol·licitat.

Aquest desemborsament, de 10.000 milions d'euros, depenia de complir 52 objectius del pla de recuperació des de febrer del 2020 i que es van aconseguir ja al final del primer semestre de 2021. Això ha permés que la CE aprove la sol·licitud sense esgotar el termini de dos mesos que té per a avaluar-la, segons ha indicat la institució.

Entre les metes complides figuren la llei sobre canvi climàtic i transició energètica, la reforma del sistema d'ingrés mínim vital, la normativa per a reduir la temporalitat en el sector públic, el pla de digitalització de pimes i l'estratègia de promoció del 5G. També estaven contemplades l'adopció de la taxa digital o sobre les transaccions financeres, mesures laborals com les normes per a reduir la bretxa de gènere dels salaris o la llei sobre el teletreball.

El pròxim pas perquè Espanya puga rebre els diners és que el Comité Econòmic i Financer —un cos tècnic del Consell de ministres econòmics de la UE— opine sobre l'avaluació de la Comissió en un termini de quatre setmanes, després del qual s’aprovarà el desemborsament definitiu. Si el comité no espera fins que acabe el termini de quatre setmanes, els fons podrien arribar en teoria abans que acabe l'any.