Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT
Ara en la ràdio
QUEDA'T AMB MI (reemissió)

Entrar més tard al món laboral obligarà els joves a jubilar-se als 71 anys en 2065

Un informe de la Fundació BBVA i l’Ivie alerta que les carreres laborals curtes i la baixa taxa d’ocupació juvenil afectaran les pensions del futur

Puja l'edat de jubilació

La incorporació més tardana dels joves al mercat laboral obligarà molts d’ells a allargar la vida laboral fins als 71 anys per a poder jubilar-se amb una pensió que els permeta mantindre el nivell de vida. Així ho indica l’informe "Present i futur de la joventut espanyola", elaborat per la Fundació BBVA i l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (Ivie).

Actualment, la taxa d’ocupació entre els 16 i els 29 anys és 15 punts inferior a la del 2007 i això dificulta acumular els anys de cotització necessaris per a accedir a una pensió completa als 65 anys. Els autors de l’informe advertixen que sense un estalvi acumulat suficient, la majoria dels joves de hui no podran mantindre el seu nivell de vida amb la pensió si es jubilen a l’edat ordinària.

Segons les projeccions, per a aconseguir en 2065 una taxa bruta de substitució del 90% —és a dir, que la pensió equivalga al salari de l’últim any treballat— caldria haver cotitzat 40 anys. Amb només 35 anys cotitzats, caldria jubilar-se als 68 anys; amb 30 anys, als 71.

Les reformes podrien reduir encara més les pensions

L’estudi també alerta que, si s’aproven reformes addicionals per a reduir la despesa pública, la taxa de substitució podria caure entre 10 i 20 punts. Per exemple, qui només haja cotitzat 30 anys cobraria una pensió que seria poc més del 57% del seu últim salari, molt lluny del 77% actual amb eixe mateix historial de cotització. El descens afectaria també altres perfils: amb 35 anys cotitzats, la taxa de substitució baixaria al 70%, i amb 40 anys, al 80%.

Este escenari es donaria si s’elevara el període de còmput de la base reguladora fins als últims 35 anys treballats (ara són 25), si es requeriren 40 anys cotitzats per a cobrar el 100% de la base reguladora (en lloc dels 37 que hi haurà en 2027) i si s’introduïra a partir de 2044 un factor de sostenibilitat vinculat a l’esperança de vida.

Més cotització, però no més pensió

L’informe també recorda que les últimes reformes de les pensions, que es desplegaran completament a partir del 2050, obligaran els joves a fer majors aportacions a la Seguretat Social. A més de l’anomenat mecanisme d’equitat intergeneracional, per als salaris més alts s’ha introduït una nova quota de solidaritat que suposarà més cotització, però sense impacte positiu en la pensió.

Els autors remarquen que en el sistema espanyol, les cotitzacions addicionals no milloren la pensió si no incrementen la base reguladora, per la qual cosa eixes aportacions suposaran en realitat un salari net menor per als treballadors.

També et pot interessar

Veure totes les activitats