AVA-Asaja denuncia que els cellers del cava oferixen pel raïm “la meitat del preu de l'any passat”
Asseguren que els viticultors de Requena han rebut unes primeres ofertes verbals de 45 cèntims per quilo
L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) ha afirmat este dilluns que alguns dels principals cellers elaboradors estan fent una “estratègia especulativa, abusiva i injustificada” amb “la qual pretenen afonar a la meitat els preus en origen del raïm”. Així, l'organització agrària ha apuntat que, coincidint amb l'inici de la verema de les varietats més primerenques —Chardonnay i Pinot Noir—, els viticultors de Requena “estan rebent unes primeres ofertes verbals que se situen entorn dels 0,45 euros/kg en convencional i 0,50 euros/kg en ecològic, la qual cosa suposa pràcticament la meitat de les quantitats mitjanes abonades l'any passat, amb 0,87 euros/kg en convencional i 1 euros/kg en ecològic”.
El delegat d'AVA-Asaja de Requena, Fernando López, ha assenyalat que “els elaboradors tracten d'excusar este enfonsament tan brutal dels preus per la recuperació d'un 20% de la collita en les vinyes catalanes, després de diverses campanyes amb sequera, però que tampoc arriba a una producció normal per la incidència de les malalties fúngiques”.
No obstant això, ha apuntat que “l'aforament de raïm en altres zones productores com la Comunitat Valenciana o Extremadura no s'ha incrementat, sinó que el rendiment queda delimitat a 10.500 kg per hectàrea”. D'esta manera, ha advertit que “si els preus caigueren a nivells tan baixos, es perdrien diners en un dels pocs cultius que mantenien una rendibilitat digna i sòlida”.
Per això, AVA-Asaja ha instat els operadors comercials, especialment les grans empreses que ostenten “molt de poder en la cadena de valor del cava, a consensuar uns preus en origen que resulten beneficiosos per a totes les parts, incloent-hi els agricultors, que són els qui produïxen la matèria primera”. “Els productors i la resta d'operadors hem de mantindre'ns units i coordinats per a garantir la continuïtat d'un producte de qualitat que gaudix d'una creixent demanda en els mercats”, ha recalcat.
Per la seua banda, l'associat d’AVA-Asaja Francisco Martínez, que presidix l'Associació de Viticultors del Cava de Requena, ha apuntat que la solució passa per “arribar a un consens en els preus, buscant l'equilibri en tota la cadena de valor i no acceptant la imposició d'uns preus per davall dels costos de producció”.
Més llegit
-
Rescaten dos homes mentre feien senderisme al Puigcampana, a Finestrat, en plena onada de calor
-
Emergències alerta de set incendis forestals en poques hores
-
La Comunitat Valenciana viu una nit infernal amb desenes de municipis a quasi 30 °C i registres de rècord
-
La Comunitat Valenciana envia més de 130 efectius i 18 camions als incendis de Castella i Lleó
-
Detenen el responsable d'un hotel de Benidorm per extorsionar i assetjar laboralment els empleats
-
El fum dels incendis del nord-oest peninsular enterbolix el cel de la Comunitat Valenciana