El mestre de capella: "El Misteri d’Elx no es pot traslladar a cap lloc, però hem de difondre’l perquè tot el món el conega"
Javier Gozálvez defensa l’adaptació de la representació a les circumstàncies del segle XXI, com el canvi del públic o les noves tecnologies, però sense alterar el drama religiós
És una de les manifestacions culturals més identitàries del nostre territori, també de les més antigues que s’ha conservat viva fins als nostres dies, i un dels patrimonis de la humanitat preservat per la Unesco, però que no es pot representar en cap altre lloc que a la basílica de Santa Maria d’Elx. Per això, tots els que hi treballen, bé com a participants o com a col·laboradors de les representacions d’este drama religiós, tenen el compromís de difondre’l. Així ho veu el mestre de capella del Misteri d’Elx, Javier Gonzálvez, que ha estat este dijous en Les notícies del matí: “El Misteri d’Elx no es pot traslladar a cap lloc, sols es pot viure a Elx, però tenim l’obligació de difondre’l perquè tot el món el conega i convidar-los a vindre”, afirmava.
Per esta raó, més enllà dels tres assajos i les dos representacions que cada any es fan d’este drama religiós a Elx, al llarg de l’any en diferents enclavaments nacionals i internacionals, es fan des d’exposicions fins a concerts o demostracions de la part coral d’esta antiga representació. Estes activitats divulgatives s'han incrementat enguany, coincidint amb l'any sant.
Mentrestant, a la ciutat il·licitana, tracten d’incorporar els avanços del segle XXI al drama del segle XV, sense alterar-lo. En este sentit, Gonzálvez afirmava: “Des del primer moment que vaig assumir el càrrec vaig dir que el Misteri d’Elx és la capella del segle XXI per a una obra del XV. Hem de treballar amb els mitjans de hui, quan el públic també ha canviat. No tocarem el drama, però sí que tenim la Casa de la Festa, els mitjans digitals, com les tauletes o internet, i tot això es pot aprofitar sense tocar el drama”, explicava durant la seua intervenció en Les notícies del matí.
Després d’un any d’assajos, este mes és determinant a l’hora d’escollir els protagonistes d’este drama. Al juliol s’elegixen les veus dels catorze xiquets que interpretaran cada paper entre els quaranta que integren l’escolania. Una elecció en què, contràriament al que puga semblar, no es valora tant la qualitat, com l’adaptació al paper. “La veu de l’àngel ha de ser potent, però a més qui ho faça no ha de tindre por a les altures”, posava com a exemple el mestre de capella del Misteri.
I una vegada feta esta elecció, les veus escollides hauran de cuidar-se molt bé, anar amb compte perquè res no les altere, fins que es faça la representació a mitjan agost a la basílica de Santa Maria. “Han de tindre molt de compte, per exemple, amb l’aire condicionat. Però els xiquets escollits són molt responsables i ells mateixos es cuiden. Saben que hi ha molt de suplent i que si se’ls altera o no es cuiden, uns altres podran substituir-los”, argumentava Javier Gozálvez. “A Elx tot el món té assumit que el Misteri és molt important i ha d’eixir bé”, assenyalava.
Més llegit
-
Detingut a Algemesí per deixar la pròpia iaia amb 47 euros després d'haver-li'n estafat més de 85.000
-
Detenen un home per atropellar i ferir de gravetat un home i els dos fills de 2 i 5 anys en un pas de vianants de Xàbia
-
Troben un conductor mort dos dies després de patir un accident a Pedreguer
-
Mompó nega ara a la jutgessa que coneguera el desbordament del barranc de Poio a Xiva abans de les 18:00 hores
-
Mor un treballador en caure des de deu metres del sostre d'una nau industrial de Nàquera
-
Els bombers provincials protesten a les portes del jutjat on declara Mompó com a testimoni per la dana