Directes
Ara en la televisió
TRES DE CASA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DE LA NIT

Els nazis refugiats a Dénia, protagonistes en el programa 'Informe'

A les 22 hores, el documental ens endinsa en les vides dels exmilitars de l'exèrcit de Hitler que es refugiaren a la Marina Alta

En acabar, À Punt emet la pel·lícula 'El substitut' amb una història, basada en fets reals, on una comunitat d'ancians nazis viu un retir paradisíac

Informe s'endinsa en les vides dels exmilitars de l'exèrcit de Hitler que es refugiaren a la Marina Alta / Departament de Comunicació
29 de maig 2023 - 10:31

Aquest dimarts, la televisió d'À Punt ha preparat una programació en horari prime time que ens sorprendrà pel seu contingut històric i rigor periodístic. El programa Informe torna a l'horari de màxima audiència de la televisió d'À Punt per a donar llum a una història poc coneguda del nostre passat més recent i que fins i tot ha donat lloc a novel·les i pel·lícules basades en fets reals.

A les 22 hores de la mà del programa Informe ens endinsem en les vides dels exmilitars de l'exèrcit de Hitler que es refugiaren a la Marina Alta mitjançant el documental anomenat Dénia, refugi de nazis.

Amagats de totes les mirades, a Dénia hi ha una de les colònies i refugi de criminals i col·laboradors dels nazis. Van trobar a la capital de la Marina Alta el lloc ideal per amagar-se després de la II Guerra Mundial i el juí de Nuremberg.

Dénia era el lloc ideal per amagar-se després de la II Guerra Mundial i el juí de Nuremberg.

En alguns casos, com Anton Galler, van ser molt discrets i poca gent va notar la seua presència. En altres, com el cas de Gerhard Bremer, van ser coneguts per muntar els bungalous Bremer, on anaven de vacances molts nazis de tot Espanya. Revisarem la història d'aquests homes amb un passat tan fosc i com la Banda Municipal de Dénia els va plantar cara.

Dénia, refugi de nazis presentarà les intervencions i la memòria d'un temps compartit.

Gabi Ochoa i Pau Martínez tornen a ser els directors d'aquest treball audiovisual que de segur interessarà els espectadors i les espectadores d'À Punt, perquè mostrarà com vivien aquests militars rodejats dels veïns de Dénia, que desconeixien l'obscur passat de crims i terror.

Per a Pau Martínez és important veure el documental Dénia, refugi de nazis "perquè forma part de l'imaginari popular per a la gent de la Marina Alta i ha aparegut en textos, novel·les o en alguna ficció cinematogràfica, però fer un documental sobre com el règim franquista va protegir a determinats jerarques nazis a l'estat espanyol i a Dénia en particular era un exercici necessari que estem molt orgullosos d'haver portat avant".

A més, Gabi Ochoa afegeix que "tot i el temps transcorregut encara hi ha persones a les quals costa parlar sobre el tema o no s'han atrevit a eixir al documental. I encara hi ha gent que no coneix el que va passar o alguns detalls rellevants del que va ocórrer molt a prop de sa casa. En uns temps en què sembla que hi ha un ressorgir de determinades ideologies antidemocràtiques, i que alguns fan apologia de símbols feixistes sense rubor, contar la història de la presència durant anys de criminals nazis com Johannes Bernhardt, Anton Galler o la família Bremer, entre d'altres, al nostre territori és més necessari que mai. Considerem que la participació d'experts, historiadors, periodistes és rellevant, però, per a mi particularment, allò que li dona especial valor al documental és la participació de veïns d'alguns d'aquests personatges i de deniers que van conéixer aquestes persones, com alguns dels músics que van participar en les festes que organitzaven els Bremer".

Els deniers van conéixer aquestes persones.

Dénia, refugi de nazis presentarà les intervencions i la memòria d'un temps compartit dels convidats següents, entre d'altres: Vicent Grimalt, alcalde de Dénia; Óscar Aibar, director de cine; José María Irujo, periodista; Miguel Herráez, escriptor i autor de Los días rojos; Francesc Bayarri, periodista i autor Cita a Sarajevo; Arturo Ruiz, periodista; Antoni Reig, periodista; Lucila Aragó, investigadora; Joan Salazar, coordinador d'Aula Didàctica de la Memòria Democràtica; Josep Ahuir, arqueòleg i familiar d'Asensio Vives Roselló, Isa Castelló, exdirectora general del Sector Públic i Patrimoni-Generalitat Valenciana així com diversos veïns de Dénia.

El Substitut, a les 23.15 hores.

En acabar el documental À Punt emet, a les 23:15 hores, la pel·lícula El substitut. La trama, basada en fets reals, té com a punt de partida un policia bregat als barris més durs de Madrid que accepta un destí en un poble de mar amb l'esperança de curar la seua filla i, de passada, guanyar una mica de pau.

Una vegada allí es veu embolicat en la recerca de l'estrany assassinat de l'inspector al qual substitueix. Les perquisicions el portaran fins a un hotel costaner on una comunitat d'ancians nazis viu un retir paradisíac.