Directes
Ara en la televisió
LA CUINA DE MORERA

Filla d'aparadora: "No sabem què volem ser de majors, però no volem ser aparadores ni treballar en el calcer"

María Teresa Pérez és filla d'aparadora i també una de les polítiques que encapçala la lluita per visibilitzar les irregularitats en aquest sector

María Teresa Pérez i Marian Campello, filles d'aparadores que lluiten des de la política per a visibilitzar les irregularitats en el sector del calcer / 'Zoom'

"En l'epicentre de la política valenciana han d'estar elles." Així ho assegura María Teresa Pérez, exdiputada de Podem al Parlament, actual directora de l'Institut de Joventut d'Espanya i filla d'una aparadora del Baix Vinalopó. Ella assegura que sa mare "no perdia ni un minut a llevar el piló i el martell de la taula i menjaven amb els materials, a vegades tòxics, damunt de la taula". María Teresa reconeix estar orgullosa de la seua tasca, "són tot un exemple, però nosaltres de majors no volem ser aparadores ni treballar en el calcer".

Al faristol del Consell amb el guardapols d'aparadora de sa mare

En aquesta lluita política per visibilitzar que són un col·lectiu desfavorit, també es troba Marian Campello, diputada de Compromís, que va fer tremolar les Corts valencianes quan es va posar el guardapols amb què sa mare treballava per tal de relatar les irregularitats que havia patit: jornades de dotze hores al dia, treball "en negre", sense reconeixement de les malalties professionals i la pensió de jubilació que "no arriba ni al mínim per a viure". Visiblement emocionada, Campello es va referir a les aparadores com unes “heroïnes”.

Marian Campello amb el guardapols d'aparadora de sa mare a les Corts Valencianes / 'Zoom'

En aquest reportatge de Zoom sobre les aparadores pots aprofundir en les mesures que ha pres el Consell per a modificar aquesta situació i tot el que queda per fer. Com diu una de les aparadores d'Elx, Isabel Matute, "necessitem entrar en el sistema de la Seguretat Social, ens ho deu Elx, el nostre país i tots vosaltres". L'associacionisme és una de les últimes mesures que s'han fet des del sector i ja hi trobem l'associació d'aparadores d'Elda i Petrer, en funcionament des d'octubre de 2018 i l'associació d'Elx, creada un any després, el 2019. Mayte Rodríguez, presidenta de l'associació d'aparadores d'Elx i Petrer, ha contat a les càmeres de Zoom que el seu objectiu és trobar solucions per a les generacions futures: "la meua vida laboral està ja llançada a perdre, però m'agradaria canviar el futur".

el Baix Vinalopó