Sol en omega
Què és i què ha de passar perquè es forme?
Molts matins des de les nostres platges veiem l’eixida del Sol amb una forma estranya. No era el sol una esfera? Per què el veiem deformat quan queda prop de l’horitzó? La clau la té la refracció que provoca l’atmosfera dels rajos de llum que provenen de l’espai exterior i han de travessar l’atmosfera que ens envolta abans de percebre’ls pels ulls.
Amb unes condicions meteorològiques concretes, es produeix fenomen de miratge, és a dir, la deformació que pateix el Sol no pertany a ell, sinó que és una mateixa imatge invertida de si mateix. Açò es produeix quan hi ha una certa estabilitat atmosfèrica i queda una capa d’aire calent –de menor densitat– just sobre la superfície.
Per sort al nostre territori és molt habitual veure este fenomen òptic. El mar Mediterrani és una massa d’aigua quasi tancada que es calfa més que aigües obertes com els oceans, i moltes nits la temperatura de l’aigua del mar és major a la de l’aire que l’envolta, per tant, amb una situació estable hi ha moltes nits i matinades una capa d’aire càlid just damunt de la superfície que es trenca en calfar el sol o en bufar el vent.
Més llegit
-
La Guàrdia Civil no descarta l'aparició de més cadàvers després dels cinc trobats en aigües de Sagunt, Cullera i Castelló de la Plana
-
La dana agrana les comarques del nord de València i de Castelló
-
València desallotja platges i tanca parcs i cementeris per l'alerta de pluja
-
Atenen una dona amb parada cardíaca després de rebre l'impacte d'un llamp a la Marina
-
L'Aemet eleva l'alerta per pluges a nivell roig a Terol i Lleida
-
La Generalitat activa un pla de xoc per frenar la superpoblació de senglars, que afecta el 80% dels municipis i causa 800 accidents a l’any