S'ha vist la Milana al nord de Castelló
Què és la Milana?
És un núvol?
La Milana és el nom que en algunes comarques del nord de Castelló reben els altocúmuls o altoestrats que es formen a sotavent de les muntanyes de l'interior amb el vent de mestral que bufa a les capes mitjanes de la troposfera.
És un tipus de núvol orogràfic que es forma a Castelló i que pot arribar a cobrir el cel de tota la província. No és un núvol baix, tot i estar format per gotetes d'aigua líquida. És un núvol mitjà, que es forma entre 4.000 i 6.000 metres d'altitud normalment.
Aquest núvol està format per gotes d'aigua líquida, en una zona on la temperatura pot estar entre -20 °C i -30 °C. Diem que tenim aigua en estat de subfusió.
El núvol es forma associat a vent fort de mestral, que bufa a les capes mitjanes de la troposfera, en situacions d'estabilitat atmosfèrica, i que es forçat a ondular-se per la presència de les muntanyes. Aquestes ones es desplacen en aquest cas cap a la mar i, si la humitat a aquestes altituds és suficient, s'origina el núvol en forma de làmines superposades, similar al cas dels altocúmuls lenticulars, però en aquest cas de més extensió horitzontal.
Des de l'espai, amb les imatges del satèl·lit Meteosat, es podia observar la seua extensió i la zona d'inici o creació del núvol.
És un núvol de difícil previsió i, una vegada format, és difícil estimar quan es desfarà. Ara bé, és un espectacle al cel, que ens informa d'allò que està passant en aquesta zona de l'atmosfera.
Més llegit
-
La Guàrdia Civil no descarta l'aparició de més cadàvers després dels cinc trobats en aigües de Sagunt, Cullera i Castelló de la Plana
-
Agroseguro alerta del rècord de pedregades, amb 30.000 hectàrees afectades enguany
-
Avís especial per dana dissabte al nord de Castelló i València, amb possibles tronades fortes i graníssol
-
La Comunitat Valenciana produïx un 30% més gel que fa un any
-
Detingudes cinc persones per anar conduint a l'examen de recuperació sense punts al carnet
-
El Feslloc torna a reunir el millor del panorama musical i cultural en valencià