Podem fer un ou dur a l’Everest?
Estudiem les peculiaritats de l'aigua i com afecta la pressió a la temperatura per respondre a aquesta pregunta.
L’aigua és l’únic element que podem trobar en els tres estats de forma natural en la superfície terrestre. A més, té la peculiaritat que l’estat sòlid és menys dens que el líquid. Per aquesta raó, el gel flota sobre la superfície de llacs i oceans, aïllant l’aigua líquida sota la capa de gel i afavorint així el desenvolupament dels ecosistemes marítims.
Una altra peculiaritat és el punt triple, on trobem que els tres estats existeixen al mateix temps. En aquest punt, la temperatura de solidificació i d’evaporació ha de ser la mateixa, cosa que pareix impossible, però es pot aconseguir amb una reducció dràstica de la pressió.
El gràfic de pressió i temperatura de l’aigua ens mostra la relació que hi ha entre aquestes dues magnituds i els canvis en les temperatures d’ebullició i solidificació segons la pressió.
La pressió atmosfèrica és el pes que exerceix l’atmosfera sobre la superfície de la Terra. A major altura, tenim menys quantitat d’aire per damunt, i per tant la pressió atmosfèrica disminueix.
Si disminueix la pressió, les molècules d’aigua estan més lliures, aleshores, necessitem proporcionar menys energia en forma de calor perquè l’aigua bulla. En conclusió, com menor és la pressió atmosfèrica, menor serà la temperatura d’ebullició de l’aigua.
Ja sabem que al nivell del mar tenim una pressió d’1 atm i l’aigua bull a 100 °C. Al cim de l’Everest, a més de 8000 m d’altura, la pressió és una tercera part que al nivell del mar, i l’aigua bullirà a uns 70 °C.
Per a fer un ou dur, la clara necessita al voltant de 60 °C, i el rovell uns 70 °C. Per tant, sí que és possible disfrutar d’un ou dur al cim de l’Everest, sempre que puguem desfer la neu, encara que tardarà més dels 10 minuts habituals a fer-se.
Més llegit
-
À Punt estrena l’exitosa sèrie britànica ‘Doc Martin’, una comèdia diària per a les vesprades d’estiu
-
Les farmàcies estudien fer vaga pels impagaments: "Hem de demanar préstecs per a sufragar la despesa de la Seguretat Social"
-
Moren tres banyistes a les platges de Gandia, Dénia i Benissa
-
Qui, quant i com acollir-se a les noves tarifes del transport públic que entren en vigor este dimarts?
-
Laura Morell, sobre la llei Bolaños: “La reforma només pretén el control des de dins del poder judicial”
-
Els senyals de trànsit s'adapten als nous temps
Més vist
-
Informe | La Laboral de Xest
-
30.06.2025 | A la fresca
-
29.06.2025 | Entrada de Moros i Cristians de Benissa | Primera part
-
29.06.2025 | Entrada moros i cristians de Benissa | Segona Part
-
Carles Alberola recorda la Universitat Laboral de Cheste: “Era un paradís”
-
La Universitat Laboral de Cheste, ciutat educativa de primer nivell
Més escoltat
-
30.06.2025 | Línia de fons
-
27.06.2025 | L'estiu 'A la fresca' amb Eduard Forés i Maria Fuster
-
30.06.2025 | Luís Fernández, VIELCA INGENIERÍA
-
30.06.2025 | “Fil d’Irene”, el calvari de les dones migrants llatinoamericanes que busquen una nova vida als Estats Units
-
30.06.2025 | 90 minuts
-
29.06.2025 | Amunt i avall | Tercera Part