Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Un pacient de La Fe complix deu anys amb un cor mecànic, el cas més longeu d'Espanya

L'il·licità Gervasio Ortiz fa vida normal, malgrat el cable que li connecta el cor a les bateries portàtils que el mantenen actiu

Gervasio Ortiz celebra el dècim aniversari amb un cor mecànic en unes jornades de La Fe / GVA Sanitat

Gervasio Ortiz fa vida normal de iaio, però no n'és un qualsevol. Els nets estan alliçonats per a contindre les abraçades, perquè si no podrien amenaçar-li la vida. La d'Ortiz depén de la bandolera de què no se separa mai. La font que li alimenta el cor mecànic. L'Hospital La Fe té molts pacients connectats a una màquina similar, però este il·licità ja és el més longeu d'Espanya. Estan a punt de complir-se els deu anys des que li'l posaren, un 15 de juliol del 2015. El rècord de l'Estat.

El cor de Gervasio no ha deixat de batejar en estos anys. Malgrat la greu malaltia cardiovascular que patix, ha pogut celebrar les bodes d'or, el naixement dels nets i una millora progressiva en la seua qualitat de vida. En esta dècada, els avanços tecnològics han permés reduir les complicacions de la cirurgia i la necessitat de transfusions.

El 2014, La Fe va ser el primer hospital públic espanyol a instal·lar un cor mecànic, de la mà del cirurgià José Anastasio Montero. Des de llavors n'ha implantat 33 i s'ha convertit en el referent nacional en assistència mecànica circulatòria avançada. Estos dispositius asseguren la supervivència a dos anys en el 80% dels pacients. Xifres molt per damunt del 8% que atorgava el tractament farmacològic.

L'equip mèdic de Cirurgia Cardiovascular de La Fe posa amb Ortiz / GVA Sanitat

Ortiz porta un dispositiu d'assistència ventricular esquerra HeartWare (LVAD, per les sigles en anglés). Funciona mitjançant levitació magnètica. Uns imants el tenen "surant", "sense fregaments", a la part baixa esquerra del cor, des d'on bomba la sang cap a l'aorta, l'artèria principal de l'organisme. Un cable connecta el mecanisme a un ordinador portàtil i unes bateries, a través de la panxa del pacient.

Estes màquines s'empren, tant com pont al trasplantament com a teràpia definitiva per als pacients que tenen contraindicada la donació. El cas de Gervasio Ortiz, ha sigut un dels eixos vertebradors de la jornada "LVAD: 10 anys amb el meu cor mecànic", celebrada este dimecres en La Fe i en la qual s'ha destacat l'eficàcia i durabilitat d'estos dispositius, així com la millora en la qualitat de vida dels pacients amb insuficiència cardíaca greu que en porten.

També et pot interessar

Veure totes les activitats