Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES MIGDIA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL CAP DE SETMANA

Premis Cacau d’Or: els set millors esmorzars de la Comunitat Valenciana

El certàmen atorga, per primera vegada, els premis a #DonesEsmorzadores per tal d’incentivar la presencia femenina en l’esmorzaret.

Entrepà de La Aldeana, un dels locals guardonat amb el Cacau d'Or 2020 / Marta Pascual

Que l’autèntic esmorzaret, amb la seua litúrgia de cacaus, olives i cremadets, és quasi una religió en incomptables racons de la Comunitat Valenciana és un fet difícil d’ignorar. Però si hi ha un esdeveniment anual que fa palesa l’estima per aquest costum diferenciador dels valencians és el Cacau d’Or.

La cinquena edició d’aquest certamen organitzat per la comunitat virtual Cultura de l'Esmorzar ha distingit set locals després de dotze mesos de deliberació i estómacs plens a mitjan matí. Un reconeixement als plats tradicionals i els entrepans farcits amb mestria, amb peix fresc de les comarques marineres o amb embotit i brasa a les d’interior. La selecció guanyadora travessa, de sud a nord i d'est a oest, l’amplísim ventall gastronòmic d’un territori ric en receptes autòctones i productes de primera categoria.

Els set Cacaus d’Or 2020

Noves categories

Una de les novetats d’enguany ha sigut la creació d’una nova categoria que vol incentivar la presència, cada vegada més important, de les dones en aquesta tradició culinària. #DonesEsmorzadores naix de la mà de la professora i aficionada a la gastronomia Ana Lourdes Torres (@cocadepanses), i ella ha sigut l'encarregada de rebre el premi en nom de les guardonades: les periodistes Regina Laguna, Rosa Domínguez i Laura Ballester; les influencers Pilar Montesinos (@xiquetafallera), Lucrecia de Borja (@Lucreciadeborja) i Soledad Faulí (@finorvalenciana); i la fiscal cap de delictes d'odi i escriptora, Susana Gisbert.

Una altra nova categoria és #EsmorzarDeCasa, nascuda durant el confinament per a recollir les propostes que els aficionats preparaven a les seues llars per a mantindre viva la flama de l’esmorzaret. Els premiats han sigut l'universitari Carlos Fajardo, el fotògraf José Ramón Crespo i la penya gastronòmica Glotton's.