L'expert Enrique Moltó afirma que "no existeix el risc zero" amb fenòmens com una DANA
El doctor en Geografia de la UA explica que per a retallar la vulnerabilitat del Baix Segura les prioritats han de ser "continuar amb les infraestructures per a reduir inundacions i deixar-se guiar per criteris tècnics"
El doctor en Geografia de la Univeritat d’Alacant, Enrique Moltó, ha explicat en Les notícies del matí que fenòmens com la DANA del 2019 al Baix Segura, les greus inundacions que està patint ara Líbia o l'episodi de pluges torrencials de la setmana passada són "impossibles d'evitar".
Aquest expert ha destacat que "el risc zero és completament impossible d'assolir", per això cal tendir a minimitzar al màxim aquests problemes.
"El risc zero és impossible, però cal previndre i al mateix temps intentar evitar zones de risc i fer cas de les alertes i avisos d'AEMET", ha dit. Així, ha recordat que en la DANA del Baix Segura molts es burlaven de les alertes quan al principi no plovia.
Enrique Moltó recomana, d'una banda, preparar les infraestructures "per a reduir les inundacions", fer derivacions que eviten les zones inundables i tanques de tempesta i també amb una adequada ordenació del territori que evite zones de risc.
Un altre punt d'actuació és la prevenció: "Aquells que estiguen més exposats hem de pensar a evacuar-los".
L'alta temperatura del Mediterrani ajuda a aquests fenòmens
L'escalfament global explica que aquests fenòmens naturals extrems siguen cada vegada més freqüents. "Podem considerar que són víctimes del canvi climàtic, si considerem que ha pujat moltíssim la temperatura del mar Mediterrani, que crec que és el principal factor que explica la potenciació d'aquest tipus de pluges".
En part podem considerar que són víctimes del canvi climàtic, si tenim en compte que ha pujat moltíssim la temperatura del mar Mediterrani, que crec que és el principal factor que explica la potenciació d'aquest tipus de pluges
Però només en part. Segons Moltó, hi ha altres dos factors clau. D'una banda, l'exposició de les persones als riscos, amb l'augment de la població, en zones, per exemple, com el Baix Segura. I, d'altra banda, la vulnerabilitat, és a dir, el grau de preparació davant dels fenòmens de risc.
Per tant, el doctor en Geografia de la Universitat d'Alacant recomana "d'adaptar-se a aquestes circumstàncies" de fenòmens cada volta més freqüents i "no tirar la culpa al canvi climàtic" i fer inacció.
Per a reduir la vulnerabilitat del Baix Segura, les prioritats han de ser "continuar amb les infraestructures per a reduir inundacions i deixar-se guiar per criteris tècnics". Les administracions han d'actuar "coordinadament", ha recomanat.
Més llegit
-
Estos són els dotze festius autonòmics del calendari laboral del 2026
-
À Punt estrena l’exitosa sèrie britànica ‘Doc Martin’, una comèdia diària per a les vesprades d’estiu
-
Moren tres banyistes d'edat avançada a les platges de Gandia, Dénia i Benissa
-
Almussafes registra un sisme de magnitud 2,7 i Silla dos més, de magnitud 2,1 i 1,9, respectivament
-
Les farmàcies estudien fer vaga pels impagaments: "Hem de demanar préstecs per a sufragar la despesa de la Seguretat Social"
-
Laura Morell, sobre la llei Bolaños: “La reforma només pretén el control des de dins del poder judicial”
Més vist
-
Informe | La Laboral de Xest
-
29.06.2025 | Entrada de Moros i Cristians de Benissa | Primera part
-
29.06.2025 | Entrada moros i cristians de Benissa | Segona Part
-
30.06.2025 | A la fresca
-
La Universitat Laboral de Cheste, ciutat educativa de primer nivell
-
Carles Alberola recorda la Universitat Laboral de Cheste: “Era un paradís”
Més escoltat
-
30.06.2025 | Línia de fons
-
30.06.2025 | Luís Fernández, VIELCA INGENIERÍA
-
27.06.2025 | L'estiu 'A la fresca' amb Eduard Forés i Maria Fuster
-
30.06.2025 | 90 minuts
-
30.06.2025 | “Fil d’Irene”, el calvari de les dones migrants llatinoamericanes que busquen una nova vida als Estats Units
-
30.06.2025 | A poqueta nit | Primera Part