Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO

L'afusellament de Vicent Miguel Carceller, el primer gran juí del franquisme a la llibertat de premsa

El catedràtic de Periodisme Francesc Martínez Gallego repassa la figura de l'editor de l'exitosa revista satírica La traca en Va passar ací

La venjança de Franco
28 de juny 2021 - 08:00

El 28 de juny de 1940 Vicent Miguel Carceller, l'editor de la revista La traca i Carlos Gómez Carrera, un dels dibuixants, van ser afusellats a Paterna. Els dos havien sigut detinguts a finals de març del 1939, quan les tropes franquistes entraren a València. Hi havia especial interés a localitzar-los, ja que les vinyetes mofant-se de Franco i altres càrrecs de l'exèrcit colpista eren habituals en la revista satírica valenciana més important del segle XX.

La traca tenia un humor profundament republicà, valencianista i popular. Va començar a publicar-se l'any 1911, però el seu moment d'esplendor va arribar amb la proclamació de la República. En aquest moment Carceller decideix començar a editar la publicació en castellà, i això tindrà com a conseqüència un gran èxit comercial. Fins a mig milió d'exemplars va arribar a tirar la revista.

Vicent Miquel Carceller, editor de la revista satírica 'La traca'

En les vinyetes Franco era retratat com una persona efeminada, "el contrari del que s'esperava d'un general que encapçala un exèrcit sublevat", conta Francesc Martínez Gallego, catedràtic de Periodisme de la Universitat de València en el programa Va passar ací.

Així, amb l'afusellament de Carceller, quedava ben clar quins límits no podien transgredir els periodistes. Per a Martínez Gallego es tracta del "primer gran juí sumaríssim del franquisme a la llibertat de premsa".

Carceller, l'home que va morir dues vegades

Les figures de Carceller i Gómez Carrera van caure en l'oblit durant més de 40 anys a pesar de ser "dues persones fonamentals en la història del periodisme valencià i espanyol", explica Martínez Gallego. La memòria està ara rescatant-los i es pot aprofundir en la figura de Carceller en el documental L'Home que va morir dues vegades. Els seus autors, Ricardo Macián i Nacho Navarro, van ser entrevistats en la secció "Tenim memòria" del magazín El dia À Punt i a Les Notícies del matí, amb Clara Castelló.