El Forn Baixauli de Picanya, un dels més antics de la Comunitat Valenciana, reobri després de la dana
Amb vora 300 anys d'història i després de huit generacions, l'establiment torna a servir pa artesà este divendres gràcies a les donacions particulars
El Forn Baixauli de Picanya (a l'Horta Sud), un dels més antics de la Comunitat Valenciana, reobrirà oficialment este dissabte, 29 de març, quan es compleixen cinc mesos de la dana que el va arrasar per complet. Este divendres, però, desenes de veïns i veïnes de Picanya han acudit a la reobertura de l'establiment. Amb quasi 300 anys d'història, després de huit generacions al capdavant del negoci familiar, l'emblemàtic forn torna a l'activitat per a oferir el seu tradicional pa i dolços artesans als veïns de la localitat.
La solidaritat de la gent els va sorprendre i emocionar en els pitjors moments després de la barrancada. Veïns, amics, clients de tota la vida i fins i tot persones anònimes que van vindre de tot arreu d'Espanya i que es van bolcar amb ells, oferint-los ajuda. Una mostra d'afecte i força que els va impulsar a alçar-se i començar de nou. Per ells i per la història que representa este forn, han decidit reobrir novament i seguir avant.
La reobertura ha sigut possible gràcies a la solidaritat del poble, la generositat del veïnat, familiars, amics, voluntaris i companys del sector de diverses comunitats autònomes. De fet, el 80% del mobiliari i equipament del forn prové de donacions, reflex del suport incondicional que ha rebut la família Baixauli en estos mesos.
Un forn amb 300 anys d'història
Durant segles, el Forn Baixauli de Picanya ha sigut un punt de referència en la vida del municipi, mantenint vives les tècniques tradicionals, que han passat de generació en generació. Després de mesos d'esforç i dedicació per a recuperar l'establiment dels danys que ha patit, la família Baixauli reprén la producció, reafirmant el compromís amb la qualitat i la tradició que els ha caracteritzat des dels inicis.
Segons consta en l'antiga escriptura del forn, va obrir per primera volta l'any 1745. En aquell moment era conegut com el Forn dels Quatre Cantons i estava situat on actualment es troba la biblioteca de la localitat. Molts anys més tard es traslladà al carrer Major, 22, ubicació en la qual està en l'actualitat.
El negoci ha passat per diverses etapes i reformes al llarg de la seua història, enfrontant desafiaments com la competència de supermercats i els canvis en els hàbits de consum. Malgrat les dificultats, la passió per l'ofici i el compromís familiar han mantingut viu el negoci.
Com explica Batiste Rubio, un dels propietaris, “més que un espai físic o un negoci, el forn representa un entorn ple de significats: lloc de treball, habitatge, punt de trobada familiar i social". Ací s'han viscut "incomptables històries, que reflecteixen la vida de la família Baixauli, però també de treballadors, clients i amics”, ha afegit.
L'última etapa va començar l'estiu passat, quan Vicent Baixauli i Batiste Rubio, fill i nebot, respectivament, del propietari anterior, van posar-se al capdavant del negoci. Només dos mesos després, la situació causada per la dana que va assolar part de la província de València va paralitzar de colp el sustentament familiar, posant en dubte la continuïtat.
"Quan vam veure l'estat en el qual havia quedat el forn, sincerament, ens plantejarem no tornar a obrir. Van ser moments molt durs, veure destrossat un lloc que ha sigut part de la nostra família durant generacions, va ser devastador”, ha contat Batiste Rubio.
El Gremi de Forners i Pastissers de València, una ajuda fonamental
A més del suport de la societat, el Gremi de Forners i Pastissers de València ha sigut fonamental en el procés de recuperació dels forns afectats. No només han oferit assessorament tècnic i logístic des de l'inici de la catàstrofe, sinó que també han posat en marxa una campanya de donacions per a ajudar els forns i pastisseries de la província afectats per la dana, perquè puguen recuperar l'activitat al més prompte possible.