Com podem evitar intoxicacions alimentàries a l'estiu?
En 2019 a Espanya es van produir 506 brots alimentaris, vora el 10% del total a Europa
Les altes temperatures a l'estiu, especialment durant les onades de calor cada vegada més freqüents a causa de l'emergència climàtica, afavoreixen el creixement de microorganismes en els aliments. A més, la cadena del fred es pot trencar més fàcilment, fet que provoca que els aliments es facen malbé amb més rapidesa.
Segons l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària, durant el 2019 a Espanya es van produir 506 brots alimentaris, que van afectar 6.082 persones, la qual cosa suposa un 9,6% del total de brots alimentaris a Europa.
Davant aquesta situació, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ofereix una sèrie de recomanacions per a conservar els aliments amb seguretat i minimitzar així el risc d'intoxicacions:
- Extremar la higiene personal. Cal rentar-se les mans després d'anar bany, si es toquen animals, plantes, terra, etc. i sempre abans de manipular aliments.
 
- Després de cuinar, s'ha de refrigerar el menjar al més prompte possible. A temperatura ambient els bacteris creixen ràpidament.
 
- Si es va al camp o a la platja, cal portar el menjar en recipients molt nets i hermèticament tancats. A més, és recomanable mantindre'l fresc amb gel.
 
- Evitar la contaminació encreuada: taules, plats o coberts usats amb aliments crus no es poden utilitzar una altra vegada amb els cuinats sense haver-los rentat. En servir les salses, ensalades o guisats, s'han de fer servir coberts nets.
 
- Durant la compra, cal deixar per al final els aliments que necessiten refrigeració o congelació i afanyar-se per a tornar a conservar-los en fred al més prompte possible.
 
- El congelador ha de mantindre's per davall de -18 °C. En la nevera, entre 1°C i 4 °C per a la carn i el peix cru, i entre 5 i 8 °C per a la resta dels aliments.
 
- Si s'està en un lloc on l'aigua no ofereix garanties de potabilitat, s'ha de beure aigua embotellada i evitar el gel. En aqueix cas també s'han d'evitar les verdures fresques, les fruites sense pelar i els mol·luscos.
 
Més llegit
- 
                        
                                                        El jutge processa Ábalos, Koldo i Aldama pels presumptes contractes irregulars de mascaretes
 - 
                        
                                                        Carlos Mazón presenta la dimissió com a president de la Generalitat: "Ja no puc més"
 - 
                        
                                                        Convocades les oposicions per a cobrir 1.959 places de mestres, que per primera vegada s'iniciaran al setembre
 - 
                        
                                                        Un sisme de magnitud 6,3 sacseja l’Afganistan i deixa almenys una vintena de morts i 530 ferits
 - 
                        
                                                        Mazón afronta el seu moment més crític, accelerat per les escridassades en el funeral a les víctimes de la dana
 - 
                        
                                                        Detingut un home de 56 anys per l'asassinat de la seua dona a Huelva