Estudiants de la UV ideen un xiclet amb enzims per a eliminar els microplàstics que mengem
El projecte, guardonat amb el premi Motivem, planteja una forma innovadora d’evitar l’acumulació de microplàstics en l’organisme humà
Un grup d’estudiants de la Universitat de València ha ideat MicroGum, un xiclet amb enzims capaç de degradar els microplàstics que ingerim amb els aliments i evitar-ne l’acumulació al cos. El projecte, encara en fase inicial, ha sigut guardonat amb el premi Motivem en la categoria de Ciències de la Salut com a proposta innovadora per abordar este problema ambiental i sanitari emergent.
Els estudiants han proposat l’ús de dos enzims (PETasa i metASA), que ja s’utilitzen en la indústria per trencar el plàstic PET, però que mai s’han aplicat dins del cos humà. L’objectiu és encapsular-les per a protegir-les de l’àcid de l’estómac i aconseguir que actuen en la degradació dels microplàstics ingerits, transformant-los en substàncies més menudes que el cos pot expulsar de manera natural.
"Vam vore que les solucions que existixen ara per a este problema són filtres i depuradores d'aigua, però que no hi havia res per al menjar i comencem a pensar en una cosa més innovadora que eliminara els microplàstics des de dins i que poguérem incloure també els que ingerim amb el menjar i no sols amb l'aigua", explica Aitana Ramos, estudiant de Medicina i membre de l'equip.
Encara no disposen d’un prototip funcional i reconeixen que el projecte necessita molta més investigació per a garantir la seguretat i eficàcia dels enzims dins l’organisme. Per això, el pròxim pas és buscar col·laboració amb laboratoris o equips d’investigació que els ajuden a desenvolupar-lo i fer proves científiques.
El grup està format per cinc estudiants de diferents graus. A més d'Aitana, també hi participen Miguel Arias (Farmàcia), Marta Delgado i Laura Serreta (Psicologia) i Alejandro Mirón (Física i Matemàtiques). L’origen divers i l’enfocament multidisciplinari els ha permés concebre una solució innovadora, senzilla i amb potencial impacte social, que podria fer front a un problema invisible però creixent.
Estos residus d'origen plàstic poden acumular-se en els òrgans i afectar la salut cel·lular, amb possibles conseqüències greus a llarg termini. Així, amb MicroGum, han fet el seu primer pas en el món de l’emprenedoria científica. Asseguren que el reconeixement del premi Motivem els ha donat impuls per continuar avançant i confien que, amb temps i suport, el xiclet puga esdevenir una realitat i una eina útil per a protegir la salut de les persones.
Més llegit
-
El propietari dels polèmics terrenys del Garbí avisa que tornarà a instal·lar-hi taules i cadires tot i l'oposició de l'Ajuntament
-
Estos són els municipis valencians on pots vore la final de l'Eurocopa en pantalla gegant
-
Un mort i un ferit en un xoc frontal al terme de Mutxamel
-
Mor una xiqueta de tres anys ofegada en una piscina privada d’Aigües
-
Investiguen un menor per difondre imatges manipulades amb IA de les companyes d'institut a la Ribera Alta
-
Un jove patix diversos traumatismes en caure el cotxe a un barranc a Benlloc