La covid persistent i la celiaquia, noves malalties cròniques
Sanitat i les comunitats autònomes arriben a un acord per a incloure-les en el nou pla per a abordar la cronicitat, on també figuren ara les seqüeles de la poliomielitis i el dolor crònic no oncològic
La covid persistent, la celiaquia, el dolor crònic no oncològic i les seqüeles de la pòlio ja són malalties cròniques. Així les ha reconegudes el Ministeri de Sanitat en incloure-les en el Pla Operatiu 2025-2028 de l'Estratègia per a l'Abordatge de la Cronicitat amb el consens de totes les comunitats autònomes, que a partir d’ara hauran d’"activar rutes assistencials i seguiment multidisciplinari per a garantir cures i drets" a estos pacients, segons ha assenyalat la ministra de Sanitat, Mónica García.
El reconeixement oficial d’estes quatre patologies com a cròniques suposa un pas avant important, ja que les trau dels “llimbs” on es trobaven i marca directrius i rutes específiques per a assistir els pacients. El tractament i atenció que reben estos malalts serà millor ja no dependrà del metge de torn, sinó que n’hi haurà un criteri unitari.
Noves línies d’actuació per a noves patologies
L'Estratègia d'Abordatge de la Cronicitat és un pilar fonamental per a enfortir el Sistema Nacional de Salut (SNS), per a promoure una atenció integrada, equitativa i centrada en les persones.
Així, el pla per als pròxims tres anys arreplega diferents línies d'actuació per a cada una de les quatre patologies incorporades.
Per a la covid persistent —patologia complexa amb més de 200 símptomes i que afecta uns dos milions de persones a tot Espanya— aposta per establir circuits assistencials específics i protocols de seguiment multidisciplinari per a persones amb símptomes prolongats després de la covid-19, amb la finalitat de garantir una resposta adaptada i basada en l'evidència.
En el cas de la malaltia celíaca, cal millorar el diagnòstic precoç i la formació dels professionals i dels pacients, promoure que s'empoderen per a assegurar un control adequat de la malaltia i una adherència efectiva a la dieta sense gluten, per la qual paguen un sobrecost de 1.000 euros a l'any.
De la mateixa manera, per a les seqüeles de la poliomielitis, el document insistix que cal enfortir la detecció i oferir una cura integral i una atenció coordinada i personalitzada.
Finalment, pel que fa al dolor crònic no oncològic, l’objectiu és millorar-ne el control, reduir l'ús excessiu d'analgèsics, especialment els opioides, i promoure alternatives terapèutiques, tant farmacològiques com no farmacològiques, segures i eficaces.
Més llegit
-
Una investigació de la UV troba una trentena d'agents infecciosos en la zona dana, tots patògens per als humans
-
València aprovarà en el ple d’este mes que el topònim en valencià porte l’accent tancat
-
Mor un home de 53 anys per colp de calor a la província d'Alacant
-
Mor Julián Carabantes, president de l'Agrupació del Marítim i referent en les Falles
-
Sánchez diu que no "tirarà la tovallola" després de dir que és un polític net i Feijóo li demana que torne el botí i convoque eleccions
-
Controlat l'incendi a l'avinguda del Port de València amb almenys setze ferits per inhalació de fum