Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

La ciutadania alemanya ja pot triar el tercer gènere en el seu DNI

Ha entrat en vigor la llei que permet a les persones intersexuals no haver de triar entre els gèneres masculí i femení en el seu document d'identitat.

La ciutadania alemanya ja pot triar el tercer gènere en el seu DNI

Ni masculí ni femení, sinó persones de tercer gènere. A Alemanya, els ciutadans i ciutadanes intersexuals ja es poden registrar en el seu document d'identitat amb l'opció de "divers". Aquest país és el primer europeu que inclou aquesta possibilitat, una opció que ja està vigent en altres parts del món, com ara Austràlia, Nova Zelanda, el Canadà o l'Índia. Es tracta d'una nova normativa del govern d'Angela Merkel, que dona resposta a una sentència del Tribunal Constitucional del país.

Alemanya permetia ja des de fa sis anys deixar en blanc la casella de gènere per als xiquets i les xiquetes en què era difícil determinar-lo, per haver nascut, per exemple, amb òrgans masculins i femenins. Però l'Alt Tribunal Alemany va dictar fa dos anys una sentència en què assenyalava que era discriminatori negar la possibilitat d'identificar-se amb un gènere determinat. La intersexualitat es caracteritza per l'ambigüitat genital i hi ha una discrepància entre el sexe cromosòmic i els òrgans genitals. 

La llei 23/2018 de 29 de novembre de la Generalitat d'Igualtat de les persones LGTBI defineix la intersexualitat com "un ventall de condicions associades amb un desenvolupament atípic de les característiques sexuals".  Amnistia Internacional ha denunciat el fet que moltes d'aquestes persones són sotmeses a cirurgies que els deixen sense una part dels seus genitals, que consideren una manera de mutilació.

Una llei insuficient per al col·lectiu LGTBI

El col·lectiu LGTBI s'ha mostrat crític amb la normativa alemanya, ja que, malgrat que valora positivament el pas fet, no veu amb bons ulls que es demane un certificat mèdic per a poder inscriure's en la tercera opció de gènere. El govern alemany, per la seua banda, ha assenyalat que entre els seus plans es troba anar incorporarant noves lleis que reconeguen la diversitat sexual, així com les diferents identitats de gènere. Segons dades de l'ONU, al voltant d'un 1,7% de la població al món naix amb trets intersexuals.