El canvi climàtic augmenta els dies de risc per calor en embarassades, segons Climate Central
La Comunitat Valenciana registra 25 dies addicionals de calor el 2024 respecte al 2020, i València 22
El canvi climàtic ha augmentat els dies de risc per calor que poden patir les dones embarassades entre el 2020 i el 2024, especialment a les Balears (28 dies addicionals), Castella-la Manxa (26), Catalunya, Comunitat Valenciana i Múrcia (les tres amb 25), segons un informe de la plataforma independent de científics i periodistes Climate Central.
Es consideren jornades addicionals de calor aquelles en què les temperatures superen el 95% de les temperatures locals històriques, i l’estudi en registra en totes les comunitats autònomes i també a Ceuta.
Així mateix, de les quatre ciutats espanyoles que arreplega l'informe, València n’és la tercera, amb 22 jornades addicionals de calor el 2024 respecte al 2020. Encapçala el rànquing Barcelona amb 28 dies, seguida de Madrid amb 25. L’última és Sevilla amb 11 jornades de calor addicionals.
A escala global
La investigació de Climate Central analitza un total de 247 països i territoris i 940 ciutats, i conclou que la mitjana anual de dies “perillosament calorosos" per a les dones embarassades “com a mínim, s’ha duplicat”, ja que en els últims cinc anys s'ha incrementat en quasi el 90% dels països estudiats i en el 63% de les ciutats.
A més, en quasi un terç dels països i territoris, el canvi climàtic ha fet afegir “almenys un mes més de dies de calor de risc" durant l'embaràs en cada any estudiat.
Els països del sud global són els que més jornades addicionals de calor han registrat i, alhora, són zones on “sovint tenen un accés limitat a l'atenció sanitària” com el Carib, l'Amèrica Central i del Sud, les illes del Pacífic, el Sud-est Asiàtic i l'Àfrica subsahariana, que figuren entre les més vulnerables a l'efecte del canvi climàtic.
Per a l’elaboració de l’informe, l'organització ha emprat dues eines principals: d'una banda, la comptabilització de les jornades addicionals de calor i, d’una altra, el sistema de l'Índex de Canvi Climàtic (CSI), un "escenari contrafactual" que calcula el nombre de dies que s'haurien produït en un món sense canvi climàtic.
Crisi de salut
L'increment de les jornades caloroses, insisteix Climate Central, està associat al risc de parts prematurs que "poden tindre efectes duradors en la salut del nadó i augmentar el risc de problemes de salut materna després del part", però també pot perjudicar la salut de les criatures ja nascudes, per la qual cosa "la crisi climàtica és també una crisi de salut pública".
L'informe relaciona les altes temperatures amb major risc d'hipertensió, diabetis gestacional, hospitalització, morbiditat materna greu, mortinatalitat i part prematur.
La vicepresidenta científica de l'organització, Kristina Dahl, ha subratllat que "fins i tot un sol dia de calor extrema pot augmentar el risc de complicacions greus en l'embaràs", especialment "en llocs on ja és difícil accedir a l'atenció sanitària".