Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Els bombers alerten que hi ha "un boom d'aficionats a la muntanya que no estan preparats"

El cap de la Unitat de Rescat de Castelló, Javier Botet, indica que el 80% de les incidències a la muntanya se solucionen si hi ha una alerta ràpida de l'emergència

Salvament aquest dilluns d'un excursionista de 45 anys amb una lesió en el turmell al parc del Montgó a Dénia / Consorci Provincial de Bombers d'Alacant

Des del final del confinament han augmentat de manera considerable les intervencions dels serveis d'emergència en la muntanya. Aquest cap de setmana previ a la Setmana Santa ha deixat la mort de dos senderistes i mitja dotzena de rescats. El cap de setmana anterior, només a la província d'Alacant en serres i barrancs es van haver de fer sis rescats.

El cap de la Unitat de Rescat dels Bombers de la Diputació de Castelló, Javier Botet, ha explicat a Les notícies del matí que han augmentat de manera rellevant les intervencions dels serveis d'emergència a senderistes i aficionats a l'escalada i al barranquisme perquè "hi ha un boom d'aficionats a la muntanya que no estan preparats".

Segons ha assenyalat, les imprudències més comunes que es cometen es deuen al fet que es tracta de "gent que no té experiència en el món de la muntanya i no porten bon material ni planifiquen les rutes adequadament per a escalar o caminar". No estan qualificats per a l'activitat que volen fer, alerta.

Una alerta ràpida salva vides

Javier Botet assegura que una alerta ràpida salva vides. El 80% de les incidències que succeeixen a la muntanya se solucionen si hi ha una alerta immediata de l'emergència.

Per això és necessari estar previst per a les contingències que puguen ocórrer. Així, l'expert recomana coses que ajudaran en cas d'incident, com "no eixir a soles, portar roba adequada, aigua, planificar la ruta, un telèfon amb GPS i il·luminació nocturna per si es fa de nit".

També és important com a prevenció, assenyala Botet, "marcar en el mòbil el punt d'eixida de la ruta per si ens has de buscar, comentar a la família la ruta i el temps previst per a fer".

Qualsevol persona pot accedir a la muntanya, però cal "conéixer les nostres limitacions i l'entorn en què ens mourem per a fer-ho amb seguretat".

El cap de la Unitat de Rescat dels Bombers de la Diputació de Castelló ha donat a Les notícies del matí una sèrie de consells per a anar a la muntanya.

Consells a la muntanya