Directes
Ara en la televisió
TRES DE CASA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Els Jaume I premien la recerca en astrofísica i intel·ligència artificial

L'enginyera valenciana Nuria Oliver és una de les sis persones guardonades en una edició condicionada per la pandèmia

Els guanyadors dels Premis Rei Jaume I 2021

La física i cosmòloga Licia Verde en la modalitat d’Investigació Bàsica, el catedràtic Antonio Cabrales en Economia, l’investigador Eduard Batlle en l’àmbit de la Investigació Mèdica, el científic Fernando Valladares en la categoria de Protecció del Medi Ambient, l’enginyera valenciana Nuria Oliver en la modalitat de Noves Tecnologies i l’enginyer agrònom destacat en l’àmbit de la indústria de les verdures congelades Benito Jiménez en la modalitat d’Emprenedor. Tots ells són els guanyadors dels Premis Rei Jaume I d’aquest 2021. 

El president executiu de la fundació que atorga aquests guardons, Javier Quesada, ha anunciat aquest dimarts els guanyadors de la 33a edició, els de major dotació econòmica del país, en un acte al Palau de la Generalitat al qual també ha assistit el cap del Consell, Ximo Puig, i diversos representants públics valencians. Cadascun dels premiats rebrà 100.000 euros, amb el compromís de reinvertir una part en la investigació i l’emprenedoria. 

El president de la Generalitat, en la seua intervenció, ha apostat per impulsar un Pla Agilitza per a la Ciència i els investigadors que permeta retindre i atraure el talent, minimitzar la burocràcia i incentivar l'activitat investigadora, i per a dur-lo a terme ha demanat la col·laboració de les empreses, les universitats i l'administració.

El coneixement ha de ser accessible a tots, sense mercantilismes ni proteccionismes nacionalistesXimo Puig - President de la Generalitat

Puig ha recordat que fa 33 setmanes, quan se celebrava una reunió de l'anterior edició, era un moment d'"incertesa absoluta" i el món "pensava en dues paraules: una vacuna". Aleshores, ha recordat, "només hi havia una esperança: la ciència" i l'obtenció d'una vacuna. Ara, uns mesos després, Puig ha destacat que "la ciència, la sanitat i la societat han estat a l'altura", encara que s'ha preguntat si els governs de tot el món "també estaran a l'altura".

En aquest sentit, ha assenyalat que un dels reptes és que la vacuna arribe al més prompte possible a tots els racons del món, perquè el coneixement "ha de ser accessible a tots, sense mercantilismes" ni "proteccionismes nacionalistes", un repte que, des del seu punt de vista, es pot aconseguir amb l'alliberament de patents, llicències obligatòries a preus assequibles o amb l'exigència d'una cooperació entre innovadors i productors per a accelerar la fabricació de vacunes. "Amb allò que faça falta", ha reivindicat.

Un país sense ciència s'empobreix, sense investigació no avança, sense tecnologia no competeix i sense empreses no es genera ocupacióVicente Boluda - Vicepresident de la Fundació Premis Rei Jaume I

Per la seua banda, el vicepresident de la Fundació Premis Rei Jaume I, el navilier Vicente Boluda, ha instat els empresaris a contribuir a generar ocupació i a l'administració a "actuar amb fets i recursos" i demostrar que "s'aposta" per la ciència, la investigació i les empreses. Boluda ha incidit que els Jaume I volen contribuir a "enfortir l'empreneduria, la investigació, la ciència i la tecnologia des de la Comunitat Valenciana per a tot el país".

"És un honor aportar el nostre gra d'arena perquè el país siga conscient que un país sense ciència s'empobreix, sense investigació no avança, sense tecnologia no competeix i sense empreses no es genera ocupació", ha defensat.

Precisament el jurat d’aquesta edició dels Jaume I s’ha mostrat preocupat per la falta d’atenció a la ciència i “la desconfiança creixent” cap a la comunitat científica, en referència als que rebutgen les vacunes contra el coronavirus o els negacionistes. De fet, el jurat llançava un missatge esperançador en aquest sentit fa uns dies, en afirmar que “en dos o tres anys” la ciència ajudarà a desenvolupar molècules útils per a bloquejar el Sars-Cov2, el virus que provoca la Covid, com ja va ocórrer amb el virus de la sida.

El jurat, format per vora 80 reconegudes personalitats entre les quals hi ha una vintena de premis Nobel, ha escollit aquestes sis persones distingides enguany entre vora 200 candidatures presentades, un 20% de dones. 

Qui és qui dels guardonats?

Licia Verde, astrofísica teòrica, guardonada en Investigació Bàsica, ha abordat en els seus estudis qüestions com l'origen, la composició, l'estructura i l'evolució de l'univers. Les seues troballes han jugat un paper crucial en la comprensió actual del model estàndard de la cosmologia.

L'alacantina Nuria Oliver, Premi de Noves Tecnologies, és cofundadora del Laboratori Europeu d'Aprenentatge i Sistemes Intel·ligents. El jurat ha tingut en compte les seues contribucions cientificotecnològiques en mètodes d'intel·ligència artificial per al modelar el comportament humà a partir de grans fons de dades. A més, Oliver és comissionada de la Generalitat per a l'Estratègia Valenciana per a la Intel·ligència Artificial i ha sigut pionera en l'ús de models gràfics dinàmics per a reconéixer interaccions humanes aplicant-los a sistemes de salut i benestar.

En la categoria d'Investigació Mèdica, el doctor en Biologia Molecular Eduard Batlle ha sigut guardonat pel seu "treball avantguardista" en la immunobiologia del càncer colorectal i els mecanismes implicats en la metàstasi i la immunoevasió dels tumors; mentre que Fernando Valladares ha rebut el Premi a la Protecció del Medi Ambient per les seues contribucions per a comprendre les interaccions de les plantes dels boscos i com els afecta la humitat, les concentracions de carboni i altres paràmetres alterats a causa del canvi climàtic.

D'altra banda, el Premi a l'Emprenedor ha sigut per al navarrés Benito Jiménez, enginyer agrònom i president i fundador de Congelados de Navarra, una de les companyies líders d'Europa en la comercialització de verdures congelades, que arriben fins a diversos països del món.

Així mateix, Antonio Cabrales, ha sigut premiat en la categoria d'Economia per les seues contribucions en el camp de la teoria de jocs, en l'economia del comportament i experimental, i en l'anàlisi de xarxes socials.