El 40% del menjar que comprem per Nadal acaba al fem
La manca de planificació dels menús també provoca que ens gastem més en la cistella de la compra de Nadal.
La planificació dels menús de Nadal és clau a l'hora d'estalviar en la cistella de la compra nadalenca. Ho ha recordat als micròfons d'À Punt el secretari de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana, Vicent Inglada. L'organització adverteix que al voltant d'un 44% dels productes d'alimentació que comprem en Nadal solen acabar al fem, per la qual cosa recomana més planificació i un consum conscient, intel·ligent i sostenible. En previsió del malbaratament alimentari, la UCE aconsella que abans de descartar els excedents de menjar, es valore compartir-los amb aquells que pateixen dificultats. Parlem d'un malbaratament innecesari d'aliments, explica Inglada, que a banda de ser perjudicial per al nostre planeta, també afecta la nostra butxaca. Per a estalviar en alimentació, en aquestes dades l'UCE recomana també el recurs al comerç de proximitat i no deixar les compres per a l'últim moment, ja que és quan més pugen els preus.
La cistella de la compra puja un 10% al Nadal
La Unió de Consumidors també ha alertat que la cistella de la compra ha pujat un 10% de mitjana a la Comunitat Valenciana en la vespra de Nadal. Els aliments frescos, com ara el peix i el marisc, són els productes que més pugen. El quilo de gamba de Dénia supera els 150 euros i a la Llotja de Xàbia la gamba roja es ven a 154 euros el quilo, mentre que les cigales estan a 149. Aquesta pujada dels preus del peix i el marisc ve condicionada pels diversos temporals patits en les nostres costes. En el sector del menjar envasat, la tendència també és a l'alça. D'alguns aliments es multiplica la venda aquests dies, com són els patés i els xocolates, que creixen més del doble respecte al conjunt de l'any.
A tot l'Estat, els espanyols i les espanyoles gastaran més de 2.400 milions d'euros per a omplir la cistella de Nadal. La campanya de Nadal concentra el 35% de totes les vendes anuals de productes com perfums i elements decoratius, a més de polvorons i torró, cava i marisc.
Més llegit
-
Estos són els dotze festius autonòmics del calendari laboral del 2026
-
À Punt estrena l’exitosa sèrie britànica ‘Doc Martin’, una comèdia diària per a les vesprades d’estiu
-
Moren tres banyistes a les platges de Gandia, Dénia i Benissa
-
Almussafes registra un sisme de magnitud 2,7 i Silla dos més, de magnitud 2,1 i 1,9, respectivament
-
Les farmàcies estudien fer vaga pels impagaments: "Hem de demanar préstecs per a sufragar la despesa de la Seguretat Social"
-
Laura Morell, sobre la llei Bolaños: “La reforma només pretén el control des de dins del poder judicial”
Més vist
-
Informe | La Laboral de Xest
-
30.06.2025 | A la fresca
-
29.06.2025 | Entrada de Moros i Cristians de Benissa | Primera part
-
29.06.2025 | Entrada moros i cristians de Benissa | Segona Part
-
La Universitat Laboral de Cheste, ciutat educativa de primer nivell
-
Carles Alberola recorda la Universitat Laboral de Cheste: “Era un paradís”
Més escoltat
-
30.06.2025 | Línia de fons
-
30.06.2025 | Luís Fernández, VIELCA INGENIERÍA
-
27.06.2025 | L'estiu 'A la fresca' amb Eduard Forés i Maria Fuster
-
30.06.2025 | 90 minuts
-
30.06.2025 | “Fil d’Irene”, el calvari de les dones migrants llatinoamericanes que busquen una nova vida als Estats Units
-
30.06.2025 | A poqueta nit | Primera Part