Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

371 morts per ofegament a Espanya aquest estiu, 48 a la Comunitat Valenciana

La valenciana és l'autonomia que lidera el nombre de víctimes en platges i piscines al juliol i agost.

La platja del Postiguet, en una imatge d'arxiu

Un total de 371 persones s'han ofegat aquest estiu a Espanya, segons les dades provisionals aportades per Salvador Perelló, de la Federació de Salvament i Socorrisme de la Comunitat Valenciana (FSSCV). 48 dels ofegaments s'han produït a les platges i piscines de la Comunitat Valenciana, autonomia que lidera el nombre de víctimes.

La calor, el bon oratge i la falta de regulació pròpia a les platges és la causa de l'augment de morts de banyistes, explica Perelló en una entrevista en què s'ha fet balanç de juliol i agost en Les notícies del matí. Una altra raó, segons diu, és que a la Comunitat Valenciana no existeix una regulació de seguretat i prevenció en platges que marque mínims en serveis de prevenció, salvament, materials, personal en funció d'afluència i perillositat de les platges. Actualment a Espanya només compten amb aquesta regulació les illes Balears i les Canàries.

Denuncia la falta de material i personal a les platges

Perelló denuncia que ara per ara és cada ajuntament el que determina la seguretat i el nivell d'inversió en cada platja i "no s'adapta a la quantitat de gent que hi va a banyar-se". I posa com a exemple les platges "que han sigut notícia aquest estiu per no disposar del material bàsic i perquè els socorristes no cobren ni el salari mínim".

El portaveu de la federació de socorrisme ha manifestat que han reclamat a l'administració pública les necessitats i ha demanat que es cree una "direcció general de prevenció d'ofegaments per a previndre aquestes morts, igual que hi ha una Direcció General de Trànsit".

Falta de prudència dels banyistes

La falta de prudència del banyistes en alguns casos també és una de les causes de mort en platges i piscines. "És un problema global i la falta de cultura preventiva per part dels banyistes és evident -assegura el portaveu de la FSSCV- i per això la policia ha hagut d'actuar per a multar persones que no respecten la bandera roja ni les indicacions de salvament".

Recomanacions per a evitar ofegaments

Per a evitar ofegaments, Perelló recomana que es respecten les banderes i les indicacions dels socorristes, que els banyistes entren en la mar en hores que hi ha vigilància, que tracten d'anar amb companyia i que naden en paral·lel a la platja i no de cara a la boia.