Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Ximo Puig: "La diversitat en el Consell és positiva, cal gestionar-la bé"

46 min.

L'endemà de la presa de possessió del càrrec, À Punt entrevista el president de la Generalitat, Ximo Puig, que s'ha mostrat satisfet per l'arquitectura del nou Consell tripartit, que integren el PSPV, Compromís i Unides Podem-Esquerra Unida, amb una xifra final de conselleries -dotze- que està "ajustada" a les competències de la Comunitat Valenciana.

En aquest sentit, ha manifestat que la diversitat dels partits que integren el Consell "és positiva" i que "el que cal és gestionar-la bé". Aquesta diversitat, segons ha afirmat Puig, també es traslladarà als segons i tercers escalons de la Generalitat, ja que no serà un govern "monocolor" i integrarà "diverses sensibilitats". Així i tot, no ha volgut avançar cap nom per a liderar aquests escalons i ha afegit que encara estan en un "procés d'aprofundir en el mestissatge". 

El president del Consell ha valorat les negociacions per arribar a un acord de govern i ha assegurat que, encara que hi haja hagut certes complicacions, el Consell ha estat format en el temps que pertoca. "A la fi són encaixos que s’han de fer però no han sigut problemes absolutament greus", ha dit. 

A la pregunta de quins aspectes han de millorar en el Botànic II, Puig ha incidit en el fet que la Comunitat Valenciana està millor que fa quatre anys però encara està lluny dels objectius que ha d'aconseguir. En concret, ha destacat que és necessari agilitzar l'administació pública i les llistes d'espera dels centres sanitaris. Per a solucionar aquest últim cas, ha proposat crear un "comandament únic de llistes d'espera" que siga capaç de prioritzar. 

Reptes de la X legislatura

Durant l'entrevista, el president de la Generalitat ha repassat els principals reptes a què s'enfronta el nou Consell pel que fa a qüestions com ara l'educació i la promesa d'eliminar els barracons, la crisi dels cítrics en l'agricultura, la reversió de l'àrea de salut de la Marina en sanitat i la llei per a la funció social de l'habitatge, entre d'altres. 

En concret, ha incidit en la necessitat de fer front a l'emergència climàtica, una qüestió sobre la qual ha apuntat que necessita la col·laboració de totes les administracions i de la societat. "No pot ser una qüestió que una comunitat autònoma puga resoldre per si mateixa, però cadascú en el seu àmbit d'actuació ha de donar una resposta", ha manifestat. En aquest aspecte, ha destacat la urgència de gestionar els residus, que, segons el cap del Consell, ha d'avançar cap a un model d'economia circular on n'hi haja la menor quantitat possible. 

Un altre dels reptes del nou Botànic és la lluita contra la violència masclista. Encara que Puig ha assegurat que "no hi ha receptes màgiques per a fer front a aquest mal", ha defensat que les mesures han d'anar dirigides a aconseguir que cap dona estiga sola davant de l'agressió. Així, ha sentenciat que "mai pot ser una qüestió partidista, sinó que és una qüestió de país". 

El cap del Consell també ha valorat el que considera com el seu "combat" com a president: la lluita per a millorar el finançament autonòmic al territori valencià. En aquest sentit, ha assegurat que mantindrà la seua reivindicació i arribarà "on faça falta". "És una qüestió de dignitat i de justícia", ha apuntat. 

Puig ha acomiadat l'entrevista manifestant "l'enorme" sentiment de gratitud que té cap a la ciutadania per revalidar el càrrec per als pròxims quatre anys. "És una alegria immensa poder representar els valencians i les valencianes", ha dit.