Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Sumar advertix de "la gravetat de la situació" després d'una reunió sense acords amb el PSOE

Els socis de govern asseguren que si no es prenen mesures, el seu suport penja d'un fil

El PSOE i Sumar s'han reunit d'urgència

La coalició del govern espanyol està a prova. El PSOE i Sumar s'han reunit d'urgència després de l'entrada en presó de Santos Cerdán. En la trobada, Sumar ha reclamat el compliment de l'acord de govern, tot i que començava esta reunió amb poques expectatives. "La reunió no ha produït avanços. El PSOE no és conscient de la gravetat", ha dit el ministre de Cultura i portaveu de Sumar, Ernest Urtasun.

En declaracions als mitjans, Urtasun ha reconegut que la reunió no ha sigut satisfactòria perquè no han aconseguit arrancar-li cap compromís al PSOE després que Sumar li haja presentat un full de ruta que permetria esgotar la legislatura.

Els de Sumar asseguren que si no es prenen mesures ja el suport del principal soci de legislatura penja d'un fil. Un hipotètic finançament irregular del PSOE seria una línia roja. "El risc més gran que la legislatura embarranque és l'immobilisme. La pilota està en la teulada del PSOE", ha dit Urtasun.

A la reunió han assistit en representació del PSOE la vicepresidenta primera del govern, María Jesús Montero; el ministre de la Presidència i Justícia, Félix Bolaños; i el secretari d'Estat de Relacions amb les Corts i Afers Constitucionals, Rafael Simancas, que no han comparegut davant dels mitjans. Per part de Sumar han acudit, a més d'Urtasun, el secretari d'Estat de Sanitat, Javier Padilla, de Més Madrid; i els diputats Enrique Santiago (IU), Candela López (Comuns) i Jorge Pueyo (Chunta Aragonesista), encara que en les declaracions als mitjans han parlat també Alberto Ibáñez (Compromís), Lara Hernández (Moviment Sumar) i José Ramón Becerra (Verds Equo).

Sumar demana que la legislatura es reinicie. Amb propostes com la limitació dels aforaments, la creació d'una oficina anticorrupció o la prohibició perquè les empreses condemnades puguen rebre adjudicacions públiques. En este últim cas, dins de l'estratègia discursiva de l'esquerra que hi ha empreses que han aparegut en diversos casos de corrupció.

Enrique Santiago, diputat de Sumar, ha dit que "moltes d'estes mesures estan en el deure del PSOE des de fa temps". És més, des de Sumar ja han anunciat que es personaran davant del Suprem com a acusació popular del cas Koldo.

Una reunió sense Sánchez ni Díaz al capdavant, que ja es reuniren a la Moncloa a mitjan juny. Félix Bolaños, ministre de la Presidència, ha dit que "la indignació amb la corrupció no és exclusiva de ningú. Els primers som nosaltres que hem sigut traïts. Qui ho haja fet que la pague. Corruptes, a la presó amb ells".

El PSOE estudiarà les propostes de Sumar

Fonts socialistes han dit, per la seua part, que les dos parts han coincidit en la necessitat de continuar treballant de manera conjunta per a esgotar la legislatura, en la "preocupació" per l'empresonament de Cerdán i a tirar avant mesures anticorrupció.

Les mateixes fonts, que han destacat la cordialitat de la trobada, han avançat que hi haurà mesures en este sentit i que les anunciarà el president del govern, Pedro Sánchez, en el comité federal socialista d'este dissabte i en el Congrés el dia 9 durant la seua compareixença sobre el cas Koldo. No obstant això, el PSOE estudiarà les propostes de Sumar i està obert a incorporar alguna de les seues idees.

També et pot interessar

Veure totes les activitats