Directes
Ara en la televisió
CARTES EN JOC
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

El Valle de los Caídos desenterra la seua memòria

Comencen els treballs d'exhumació dels primers quatre cossos per orde judicial.

Entrada d'El Valle del los Caídos / EFE

Un equip de tècnics del Centre Superior d'Investigacions Científiques han iniciat els treballs preliminars d'exhumació de quatre cossos enterrats al Valle de los Caídos. Es tracta dels germans Manuel i Antonio Lapeña, afusellats el 1936, i de Pedro Gil Calonge i Juan González Moreno, del bàndol nacional. Els experts han arribat enmig d'una gran expectació, escortats per patrulles de la Guàrdia Civil,  davant uns  treballs  que es duran a terme per orde judicial.

Monument a la ignomínia

Les famílies de víctimes valencianes soterrades a les fosses de Paterna han mostrat a À Punt Mèdia la seua satisfacció per una decisió més que simbòlica. "El Valle de los Caídos és el monument a la ignomínia, que van haver de construir presos republicans com a esclaus, i contra la voluntat d'eixos presos que foren afusellats ací i allà", ha afirmat  Santiago Vallés, amb família a la fossa 113 de Paterna. Vallés lamenta que el jutjat els haja girat l'esquena en la seua pretensió perquè la Justícia els reconega el dret a buscar els seus familiars. Vallés ha agraït el suport que estan rebent de la Diputació de València, que està col·laborant en la recerca de les restes. A la fossa 22 de Paterna s'han recuperat 20 cossos dels 38 que es creu que hi ha enterrats, mentre que a la fossa 113 n'hi ha 49.

Els treballs al Valle de los Caídos se centraran en un primer moment en la situació de l'ossari de la cripta del sepulcre. Posteriorment, s'emetrà un informe tècnic  per a comprovar com accedir a la zona on se sospita que estan els quatre cossos que es busquen.

"És un precedent històric, carregat de dignitat i de treball, que posa fi a un procés judicial de més de sis anys, i que es tancarà amb el retrobament de les víctimes amb els seus estimats", ha dit Eduardo Ranz, advocat de les famílies.