Directes
Ara en la televisió
CERTAMEN INTERNACIONAL DE BANDES 2018

Puig: "El poble valencià vol avançar en autogovern, drets de les dones i un nou contracte social"

El president de la Generalitat torna a reclamar a Pedro Sánchez un finançament just, inversions equitatives i lleialtat institucional per a la Comunitat Valenciana.

Discurs institucional del president Ximo Puig amb motiu del Nou d'Octubre

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha fet una crida a la societat valenciana per a "avançar en autogovern, drets de les dones i un nou contracte social que garantisca treball, igualtat i més democràcia". 

Puig ha intervingut en l'acte institucional organitzat aquest dilluns per a commemorar el Nou d'Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, i ha assegurat que ara és el moment de fer "més efectiu" l'autogovern valencià per a aprofundir en la singularitat del territori, trencar la invisibilitat i "obrir pas a una agenda pròpia".

L'acte de la Generalitat ha comptat, per primera vegada, amb la participació del president del Govern d'Espanya. El cap del Consell no ha deixat passar la presència de Pedro Sánchez per a recordar-li que les reivindicacions del govern valencià son les mateixes "governe qui governe a Espanya". Per això, ha tornat a reclamar-li un finançament just, inversions equitatives i lleialtat institucional per a la Comunitat Valenciana. 

L'argument bàsic del president de la Generalitat en la defensa d'un nou model de finançament és que les autonomies espanyoles reben anualment 16.000 milions d'euros menys de la quantitat que realment necessiten per a complir amb les competències que els atorga la Constitució. Per a Puig, demanar la reforma del sistema del finançament és, ni més ni menys, demanar que es complisca la Constitució.

Davant dels "símptomes d'esgotament" que presenta l'Estat autonòmic, materialitzats en les tensions que s'han generat en els últims anys entre Catalunya i el govern espanyol, Puig proposa un aprofundiment federal com a recepta. En aquest context, ha reivindicat el paper de la Comunitat Valenciana en la defensa de les autonomies i ha enviat un missatge "clar i net" contra aquelles postures que accentuen la polarització: "Ni separatisme, ni recentralització", ha sentenciat. 

"Si en 2015 l'emergència democràtica a la Comunitat Valenciana era fer fora la corrupció, hui cal protegir la democràcia del populisme conservador i tancar per a sempre el pas a la xenofòbia, a la intolerància i a l'atac a les llibertats personals", ha manifestat. 

A pesar del caire reivindicatiu del discurs, Puig s'ha mostrat convençut que el canvi de govern a Espanya "ha obert una porta" per a superar finalment el problema valencià. Al seu parer, la Comunitat Valenciana ha d'aprofitar l'oportunitat per a impulsar "un nou contracte social" recolzat en els pilars del desenvolupament, la igualtat i la plenitud democràtica, que permeta avançar perquè cap valenciana o valencià "es quede mai al marge". 

Aquest dimarts, 780 anys després del naixement del poble valencià i 600 anys després de la creació de la Generalitat, el seu president ha fet un clam per a expressar "la voluntat democràtica d'avançar junts en un futur compartit". 

L'any de les dones

En nom del govern i del poble valencians, Ximo Puig ha traslladat el seu agraïment a totes les persones guardonades aquest Nou d'Octubre per la seua tasca en favor de la Comunitat Valenciana, i ha fet una ferma defensa del feminisme. Precisament ha sigut l'exministra valenciana de Cultura Carme Alborch l'encarregada de representar el col·lectiu de les premiades i premiats, fet que per al cap del Consell evidencia que aquest 2018 és l'any de les dones: "Aquest Nou d'Octubre vol ser també un 8 de març", ha dit.