Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

Puig insisteix a abordar una reforma fiscal progressiva i en profunditat

Considera que no es tracta de recentralitzar sinó "en alguns àmbits, d'harmonitzar, com s'està parlant de l'harmonització europea positiva" en la fiscalitat

Ximo Puig aquest dimecres a València, al III Congrés Nacional d'Habitatge / Twitter: @generalitat

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha insistit aquest dimecres a abordar una reforma fiscal "en profunditat" tenint en compte el que es recull en la Constitució perquè "paguen aquelles persones que tenen més capacitat". Així mateix, ha reiterat que aquesta siga "realment progressiva" i ha demanat "una reflexió serena".

Puig s'ha pronunciat d'aquesta manera després de participar en la sessió d'obertura de la segona jornada del III Congrés Nacional d'Habitatge que se celebra a València.

Així, quan li han preguntat si és partidari d'una recentralització d'impostos, Ximo Puig ha considerat que "no es tracta de recentralitzar" sinó que "es tracta, en alguns àmbits, d'harmonitzar, com s'està parlant de l'harmonització europea positiva" en la fiscalitat. "Això no vol dir recentralitzar", ha reiterat.

Després d'això, ha assenyalat que "hi ha impostos que tenen una derivada local important" i ha manifestat que "ací sí que pot haver-hi corresponsabilitat fiscal". A continuació, ha agregat que "hi ha uns altres que tenen altres circumstàncies, que faciliten la deslocalització i que no és clar que puga ser eficaç". "Per això jo demane una reflexió serena", ha subratllat.

"Veiem que hi ha molts forats en aquest moment, des de l'impost de societats fins a l'impost de patrimoni. Hi ha impostos que es poden revisar, per descomptat, però amb aquesta visió ideològica que és la de la Constitució", ha apuntat.

El responsable autonòmic ha afirmat que "la fiscalitat és civilitat" i ha destacat que "no pot ser permanentment un mercadeig". "Això no va a cap lloc", ha ressaltat.

Puig ha advertit que no pot "una altra vegada" oblidar-se la reforma fiscal i la reforma del sistema de finançament, "fonamental per a aquest país" amb la finalitat de "garantir la igualtat d'oportunitats i els drets constitucionals".

El president de la Generalitat ha afegit, respecte al finançament autonòmic, que és "bàsic" i ha matisat que "en aquest moment, quan estem parlant de les diferents fiscalitats de les comunitats autònomes", s'ha de tindre en compte que es parteix "de situacions ben diferents".

València