Directes
Ara en la televisió
NO TENIM TRELLAT
Ara en la ràdio
CADENA DE VALOR (reemissió)

Quins motius eximeixen de formar part d’una mesa electoral?

Formar part d’una mesa electoral és obligatori, però hi ha circumstàncies que ho impossibiliten

Algunes raons per a no formar part d'una mesa electoral / Paula García
Paula García @apuntnoticies
29 d'abril 2023 - 07:04 Actualitzat: 29 d'abril 2023 - 12:08

Segons l’article 27 de la Llei orgànica del règim electoral (Loreg), les persones designades per a ser president o vocal en una mesa electoral tenen l’obligació de desenvolupar el deure encomanat. Si no ho fan, s'enfronten a una pena de presó de tres mesos a un any o multa de sis a vint-i-quatre mesos. No obstant això, hi ha algunes circumstàncies personals, familiars i laborals que, degudament acreditades, impedeixen o poden impedir que una persona exercisca aquests càrrecs. Les detallem a continuació.

Causes personals.

Causes personals que valorarà la Junta Electoral de Zona

Responsabilitats familiars

Causes familiars que valorarà la Junta Electoral de Zona

Causes professionals

Altres causes

Set dies per a justificar-ho

Totes aquestes diferents circumstàncies han de ser degudament acreditades davant de la Junta Electoral de la Zona en el termini de set dies des que es rep la notificació de la designació com a membre de la mesa electoral. Es pot consultar amb quins documents o de quines formes es poden acreditar concretament cadascuna d’elles en aquest enllaç del Ministeri de l'Interior. Enguany per primera vegada es podran fer les al·legacions de forma telemàtica a més de presencialment.

La Junta Electora resoldrà les al·legacions sense recurs ulterior en el termini de cinc dies i comunicarà, si escau, la substitució produïda al primer suplent.

Si després d’aquest termini de 7 dies per a al·legacions, qualsevol dels designats estiguera en impossibilitat d'acudir a l'acompliment del seu càrrec, ha de comunicar-lo a la Junta Electoral de Zona, almenys 72 hores abans del dia de les eleccions, aportant les justificacions pertinents. Si l'impediment sobrevé després d'aquest termini, l'avís a la Junta haurà de realitzar-se de manera immediata i, en tot cas, abans de l'hora de constitució de la Mesa. En aquests casos, la Junta comunicarà la substitució al suplent corresponent, si hi ha temps per a fer-ho, i procedirà a nomenar-ne un altre, si calguera.

No presentar-se a la constitució de la mesa el dia de les eleccions si no s’està en cap de les circumstàncies que n’impossibiliten la participació és incórrer en pena de presó de tres mesos a un any o multa de sis a vint-i-quatre mesos. Açò s’aplica també a les persones que han sigut designades només com a suplents. 

Eleccions 28M