Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Mireia Mollà: "Transició Ecològica no permetrà l'ampliació del port de València sense nova DIA; estic convençudíssima"

La consellera, en Les Notícies del Matí, insisteix a rebutjar l'ampliació i veu marge legal per a aconseguir la nova declaració d'impacte ambiental

La consellera d'Agricultura, Mireia Mollà en Les Notícies del Matí.
20 d'octubre 2021 - 10:54

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural i Emergència Climàtica, Mireia Mollà, ha insistit a rebutjar l'ampliació del port de València mentre no hi haja una nova declaració d'impacte ambiental (DIA). Tot i que l'Autoritat Portuària ha xafat l'accelerador per a licitar les obres abans que acabe l'any, Mollà hi veu encara marge per a aconseguir el nou informe. "Crec que el Ministeri de Transició Ecològica no permetrà que el projecte prospere sense DIA; estic convençudíssima", ha assegurat la consellera.

Mollà ha insistit per enèsima vegada que el nou informe és necessari perquè hi ha risc que l'ampliació magnifique l'impacte del canvi climàtic a les platges del sud i l'Albufera, una circumstància que no es va tindre en compte en l'anàlisi de 2007.

La consellera també ha insistit en la ràdio d'À Punt a acusar l'Autoritat Portuària de València de maniobres poc transparents per a evitar el nou informe: "no sé què estan pintant o dibuixant per a intentar evitar per tots els mitjans passar per una DIA, que és una garantia. És absurd, perquè si s'haguera plantejat des del principi, estaríem en una altra situació", ha afegit la titular de Medi Ambient, que assegura que falta informació clau sobre l'ampliació i que "eixa indefinició fa dubtar en el projecte".

Les promeses sobre els beneficis de l'ampliació, similars a les que feia el PP

Mollà també posa en dubte els beneficis promesos i els compara amb els anuncis de les grans infraestructures "ruïnoses" que feia el govern del Partit Popular. Segons ella, és millor parlar abans de la conservació d'ocupacions que ja existeixen que de projeccions de futur: "Els arrossers veuran perillar els llocs de treball si l'Albufera es converteix en un altre mar Menor", ha advertit.

Els arrossers veuran perillar els llocs de treball si l'Albufera es converteix en un altre mar Menor

No la convenç tampoc el model de port de Rotterdam, que des d'aquests mateixos micròfons defenia per a la infraestructura de València l'eurodiputada socialista Inmaculada Rodríguez Piñero, perquè el veu com una mena de paradís fiscal que genera molts problemes a la Unió Europea, entre d'altres, pels controls fitosanitaris. "Si eixe és el model de port que defensa el partit socialista, no el compartim i no ens els mereixem els valencians", ha explicat.

Tot i l'oposició a l'ampliació nord del port, Mollà no és partidària de llevar el dic que ja està construït, una decisió que condiciona una altra DIA, per a conéixer si l'impacte de retirar l'estructura seria major que conservar-la.

En coherència amb aquestes posicions, Mollà ha confirmat que participarà divendres vinent, a títol personal, en la manifestació contra el projecte d'ampliació de port que han convocat la Comissió Ciutat-Port i Joventut pel Clima. Abans, aquest mateix dimecres, les plataformes presenten al Congrés una proposició no de llei perquè es reconsidere l'ampliació del Port de València.

Més converses que projecte de coalició d'esquerres

A banda de tot això, Mollà també ha volgut desunflar, de moment, les expectatives d'una gran coalició d'esquerres amb l'actual vicepresidenta del govern espanyol i líder del Podem Yolanda Díaz. "Segur que hi escriureu molt, però no hi ha res damunt la taula", ha advertit als periodistes la consellera d'Agricultura i membre d'Iniciativa del Poble Valencià -una de les potes de Més Compromís. I ha comentat que les converses de líders de les diferents formacions són contactes normals "per a reflexionar en l'equador de la legislatura". "Podria convertir-se en qualsevol cosa o no, però no hauria d'espantar ningú que reflexionem o parlem", ha advertit Mollà sobre els recels que aquests contactes han generat en la coalició valencianista.

L'entrevista completa a la carta està disponible en el següent enllaç: