Directes
Ara en la televisió
DE MAR I BANCAL
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

L'expert de cibercrim de la Guàrdia Civil sobre els àudios d'Imelsa: "Els arxius dels dos USB són idèntics"

L'agent de la Guàrdia Civil qüestiona l'informe del pèrit informàtic de la defensa de Rus, que afirma que les gravacions copiades en els USB no estigueren mai a l'ordinador de Benavent

D'esquerra a dreta, el pèrit de la Guàrdia Civil i l'autor de l'informe de la defensa, davant el tribunal / À Punt NTC

L'acarament entre pèrits informàtics del cas dels 'zombis' d'Imelsa i Ciegsa deixa alguna incògnita, però un punt de consens comú significatiu: les dues llapisseres de memòria sobre les quals se sosté la causa contenen 41 arxius idèntics. "Coincideixen plenament els àudios de l'un i l'altre llapis de memòria", ha confirmat l'expert de la Guàrdia Civil, en una compareixença al costat de l'autor de l'informe pericial amb què la defensa planta dubtes sobre la presumpta manipulació dels fitxers i el trencament de la cadena de custòdia. Una acusació des de la qual han demanat la nul·litat de la causa.

El primer USB, marca Kingston, el va entregar a la Fiscalia el 30 de juliol del 2014 la consellera de Participació Rosa Pérez Garijo (llavors diputada d'EU). Contenia les gravacions a polítics fetes per l'exgerent d'Imelsa, Marcos Benavent, que presumptament li va facilitar Mariano López, l'exsogre del "ionqui dels diners". El 25 de setembre, dos mesos després, López va lliurar al ministeri públic un USB, marca Intenso, amb els àudios i l'ordinador de Benavent que suposadament els contenia i des del qual va fer la còpia.

El Kingston de Pérez Garijo tenia 44 arxius d'àudio (a més d'altra documentació i una diferent estructura de carpetes) pels 41 visibles de l'Intenso de López. Aquestes tres gravacions addicionals es van esborrar de la llapissera de l'exsogre de Benavent, juntament amb tres arxius més que no s'han pogut recuperar. L'informe pericial elaborat a petició de la defensa de l'expresident de la Diputació Alfonso Rus acredita que els arxius que falten a l'USB de López es van suprimir el dia anterior a l'entrega a la Fiscalia.

Més enllà dels perquès d'aquesta omissió, per la qual el tribunal de l'Audiència de València interpel·larà l'exsogre de Benavent pròximament, els pèrits d'acusació i defensa han confirmat que el hash o empremta digital dels 41 arxius que comparteixen els dos USB "és idèntica".

Discrepància sobre l'ordinador de Benavent

No obstant això, l'expert de la Guàrdia Civil i el pèrit de la defensa han discrepat obertament sobre les afirmacions que el segon ha bolcat en el seu informe sobre l'ordinador entregat per l'exsogre. El document diu que no hi ha evidències que haguera contingut mai els àudios que després es copiaren a l'USB. L'agent ha qualificat "d'incorrecta" l'afirmació i "d'incompleta" la tècnica emprada pel pèrit de la defensa, advertint que hi ha altres programaris i tècniques d'esborrament que podrien explicar aquesta falta de rastre.

"No he vist a l'informe que s'haja fet una recuperació forense d'arxius, no ho veig. Llavors no puc determinar si hi han estat o no", ha exposat l'agent de la Benemèrita, adscrit a la unitat de cibercrim, amb relació a l'ordinador de Benavent. El pèrit de la defensa li ha respost que sí que va emprar programari professional forense, si bé ha dit que va obviar aquesta informació i altres passos fets perquè considerava més rellevant la conclusió que el procés. "Trobe a faltar parts a l'informe, coses que no s'han reflectit. Desconec el motiu", ha insistit l'expert de la Guàrdia Civil.

València