L'esquerra denuncia "censura" i "'opacitat" contra el seu treball de fiscalització a les Corts, crítiques que el PP veu com una "enrabiada"
El PSPV i Compromís denuncien que no els envien informació i els veten preguntes, mentre els populars subratllen que les regles són les mateixes que quan governava el Botànic
El PSPV i Compromís han fet front comú este dimecres per a denunciar la "deriva antidemocràtica" de les Corts, entre acusacions "d'opacitat" i "censura" al treball de l'oposició de l'esquerra. En una compareixença conjunta, amb els diputats exhibint pancartes al·lusives, els síndics José Muñoz (PSPV) i Joan Baldoví (Compromís) han advertit sobre "l'asfíxia democràtica" que suposen els entrebancs al seu treball de fiscalització del Consell, que asseguren que no té precedents en la història parlamentària de la cambra.
Critiquen que el govern valencià no els envia informació que requereixen (com les telefonades de Carlos Mazón el dia de la dana, o els contractes per a la reconstrucció) i que la mesa, que presideix Vox, vete preguntes parlamentàries fins que no les reformulen, per a amputar qualificatius crítics com el de "deficient", referit a la política del Consell. També una doble vara de mesurar parlamentària. Inflexible amb l'esquerra i connivent amb els insults i desqualificacions que s'emeten des de la bancada del PP i Vox.
Muñoz (PSPV) els ha acusat "d'emmordassar" i "intentar arraconar l'oposició" en unes Corts en què sota la presidència de Llanos Massó "tot s'hi val". Atribueix la situació a la debilitat política de Mazón, necessitat del suport de Vox per a mantindre el govern, i a qui situa "en les últimes hores de la seua trajectòria, en els minuts del fem, que són clau per a la Comunitat Valenciana". Al seu juí, l'aproximació a l'extrema dreta està degradant les institucions, motiu pel qual ha insistit a demanar la convocatòria d'eleccions.
Baldoví (Compromís) ha justificat la protesta perquè la "censura i l'opacitat", malgrat les queixes de l'esquerra, "en lloc de disminuir, han anat a més". Considera que "hi ha censura quan no se'ns permet preguntar de la manera que volem" i "una falta de respecte absoluta" quan els insten a reformular les qüestions. "Quan sol·licitem la mediació dels lletrats, ens diuen que, si no ho demana, la presidenta de les Corts no ho poden fer", ha lamentat.
Tots dos síndics han coincidit a advertir que no es pot "normalitzar" esta situació i a anticipar una altra situació "inèdita": el fet que en el debat sobre els pressupostos, que el PP ha pactat amb Vox, els populars exercisquen el torn en contra que fa l'oposició. En este cas, per a "evitar l'enfrontament polític" i avalar les esmenes de l'extrema dreta, com va passar en la llei d'acompanyament.
Pérez Llorca (PP): "És una enrabiada"
El portaveu parlamentari del PP, Juanfran Pérez Llorca, nega la major i atribueix la posició de l'esquerra a "una enrabiada", particularment en el cas del PSPV, a qui considera que li molesta que el govern valencià tinga els pressupostos que no ha aconseguit l'executiu estatal. Admet que la mesa (l'òrgan de govern de les Corts, presidit per Vox i amb majoria del PP) ha demanat corregir preguntes perquè "a voltes hi ha insults i desqualificacions". Contra les acusacions d'opacitat, assegura que el PP està obert des de sempre al diàleg i ell, particularment, a seure amb l'esquerra.
Ha subratllat que les normes són les mateixes que hi havia en l'època del Botànic i ha recordat que van demanar-les canviar quan estaven en l'oposició "i ens van passar per damunt el corró". "No val oposició frontal a tot, però quan els interessa alguna cosa, llavors sí que volen negociar, però a canvi de res. La política consisteix a parlar i dialogar i el PP està disposat a fer-ho", assegura.
Si les associacions ho volen, farem perquè participen en la comissió d'investigació
Pérez Llorca també ha desmentit les acusacions de veto a les víctimes en el pla de treball de la comissió d'investigació, en què no figuren. Es remet a una clàusula que obri la porta al fet que compareguen, sense posar data la intervenció. L'ha justificada en l'objectiu de no excloure'n cap, ja que diu que a més de les ja conegudes, n'hi havia "quinze o vint més en constitució".
"No hi ha vetos. Si les associacions volen participar, que es posen en contacte amb nosaltres i farem perquè participen", ha assegurat.
S'ha pronunciat també el síndic sobre el congrés avançat del PP nacional. Per al dirigent popular, és una bona notícia per tal d'armar el partit davant la possibilitat d'una convocatòria anticipada d'eleccions. Sobre els efectes per al PP valencià i, particularment sobre Mazón, ha advertit que "en circumstàncies tan especials (la recuperació de la dana), el més important és la reconstrucció i no abordar canvis orgànics. Seria una irresponsabilitat afrontar un congrés quan hem de centrar-nos en la reconstrucció i som els únics que ho fem", ha dit entre crítiques a la resposta del govern de Pedro Sánchez.