Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
EL MUSIQUER (reemissió)

El govern espanyol reitera que només preveu descentralitzar les institucions de nova creació

L'executiu respon així a la petició del president de la Generalitat perquè institucions com Ports de l'Estat se situen fora de Madrid

Isabel Rodríguez, aquest dimarts, en roda de premsa / Eduardo Parra (Europa Press)

La ministra de Política Territorial i portaveu del govern central, Isabel Rodríguez, ha situat aquest dimarts la proposta de descentralitzar les institucions de l'Estat (traient de Madrid el Museu del Prado o el Tribunal Suprem), que dilluns va fer el president Ximo Puig, en un "context acadèmic" i ha apuntat que la descentralització és farà amb organismes que no afecten l'estructura de l'Estat.

Rodríguez ha contestat així durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, a la proposta presentada pel president de la Generalitat durant la clausura del seminari "Espanya polifònica i desconcentrada: un país en forma de malla". La resposta reitera la ja expressada pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que a l'octubre del 2021 va limitar la descentralització a les noves institucions, que va assegurar que s’ubicaran fora de Madrid.

El seu plantejament inclou descentralitzar institucions com la de Ports de l'Estat, que apostava per situar a la Comunitat Valenciana; una part del Senat, a Barcelona; la seu del Tribunal Constitucional, a Cadis; el Tribunal Suprem, a Castella i Lleó; el Tribunal de Comptes, a Aragó, i Parcs Nacionals, a Extremadura. També ha proposat crear un Museu-Xarxa del Prado i el Reina Sofia, creant seus a Múrcia, Cantàbria i Andalusia.

La ministra portaveu també ha assegurat que el govern espanyol ja ha estat implementant aquesta desconcentració amb algunes empreses públiques de cara a fomentar la cohesió social del territori i pal·liar la despoblació. Però es tracta, segons ha dit, d'organismes que tenen a veure amb la innovació tecnològica i que són capaços d'atraure inversió privada al territori.