Directes
Ara en la televisió
LA CUINA DE MORERA

La direcció del PSOE defén un executiu monocolor per al Govern d'Espanya

Ferraz limita l'oferta a Unides Podem a acords programàtics i càrrecs intermedis.

En la imatge, l'executiva del PSOE posa després de la reunió d'aquest dilluns / Ricardo Rubio (Europa Press)

La direcció del PSOE ha oferit a Unides Podem començar a treballar en un pacte programàtic per a un govern de "cooperació" però de composició monocolor, és a dir, liderat per socialistes i sense ministeris per a la formació morada.

L'oferta inclou la possibilitat que el partit de Pablo Iglesias puga proposar independents "de reconegut prestigi" com a ministres i reconeix a Podem la possibilitat d'ocupar càrrecs intermedis en l'administració de l'Estat. El Consell de Ministres serà, però, per a socialistes o per a independents, segons ha explicat la presidenta del PSOE, Cristina Narbona, que no ha concretat en quin tipus de càrrecs intermedis tindria cabuda el seu soci.

La direcció dels socialistes ha presentat aquest dilluns a Madrid el document que l'executiva federal ha aprovat com a base del discurs d'investidura del candidat Pedro Sánchez el 22 de juliol, un text que obrirà a les contribucions d'Unides Podem.

Narbona ha explicat que el PSOE no va presentar abans aquest document perquè fins ara Iglesias s'havia "negat a parlar d'un acord programàtic". En tot cas, ha insistit en la preferència dels socialistes per un govern "de progrés" amb Unides Podem com a "soci preferent", la qual cosa considera compatible amb el fet de demanar l'abstenció al PP i a Cs perquè els partits independentistes no tinguen un paper clau en la investidura. Segons els socialistes, el PSOE no negociarà res a canvi de l'abstenció del bloc de dretes ni de la dels sobiranistes, que considera "una decisió lliure" d'ells.

Unides Podem insta el PSOE a "moure's" per a facilitar un acord

Per la seua banda, la portaveu adjunta de Podem en el Congrés, Ione Belarra, ha instat el PSOE a "moure's" per a facilitar la investidura de Pedro Sánchez i ha avisat que obstinar-se en contra d'un govern de coalició "no té molt de sentit". Belarra ha ironitzat amb l'oferta d'integrar en l'executiu "independents" pròxims a la seua formació perquè, segons ha dit, "per independents no serà" perquè "en Podem totes som independents dels poders econòmics, de l'Ibex i de la banca".

A dues setmanes de la data del debat d'investidura, el govern de Pedro Sánchez reprén demà dimarts una ronda de contactes per assegurar els suports, que estrenarà novament el líder de Podem, Pablo Iglesias. En la prèvia d'aquesta reunió Sánchez ha manifestat la convicció que existeixen “bases sòlides” per a arribar a un acord.