Directes
Ara en la televisió
ZOOM
Ara en la ràdio
FÓRMULA TERRITORI (reemissió)

El Consell s'exigeix 50 objectius per a complir en 6 mesos

Entre els deures del Consell hi ha ajudes als municipis endeutats, la regulació de la publicitat de serveis sanitaris i un pla per a rejovenir l'administració.

Ximo Puig (centre), presenta el nou pla d'objectius del Consell per al pròxim semestre. / Generalitat

El Govern Valencià s'ha compromés a complir 50 objectius el pròxim semestre, entre els quals hi ha ajudes als municipis endeutats o amb risc de despoblament, un pla de formació per a professionalitzar l'atenció a persones en situació de dependència i un programa per al rejoveniment de l’administració pública amb la incorporació de talent jove. La proposta s’ha fet pública en la clausura del Seminari Estiu-2018, que el Consell va iniciar divendres a Biar i a Castalla. Es tracta de la sisena trobada d’aquestes característiques, on el Consell avalua la gestió i sotmet a coneixement públic l’acció del govern per als pròxims mesos.

Entre els compromisos adquirits en el seminari destaquen també un pla per a fomentar la formació professional o l’elaboració d’una norma per a regular la publicitat de productes i serveis sanitaris, amb l’objectiu d’evitar fer propaganda dels que no tinguen evidència científica. Hi haurà també una nova estratègia oncològica en pediatria, un inventari del patrimoni de la Guerra Civil Espanyola i un pla contra el malbaratament d'aliments, per a evitar la situació actual en què es llancen a perdre dos tones i mitja cada setmana a la Comunitat Valenciana.

En una roda de premsa amb motiu de la cloenda del seminari, el president de la Generalitat, Ximo Puig, i la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, han defés la utilitat d’aquestes trobades, que en paraules de Puig: “Representen una nova forma de governança” basada en la transparència i la planificació, on es marca un itinerari d’acció al govern. Per a Oltra, l’acció prova que el Consell assumeix els compromisos amb la ciutadania i no governa des de “l’ocurrència i la improvisació”, com en opinió de la vicepresidenta “passava en èpoques anteriors”.

Els objectius, per àrees de treball

Des de presidència es plantegen objectius com l'activació d'un programa de viabilitat financera per als municipis amb problemes per a la sostenibilitat dels seus serveis públics o l'impuls del Projecte Destinacions Turístiques Intel·ligents.

Igualtat i Polítiques Inclusives organitzarà el fòrum internacional de regions i municipis europeus i de les riberes mediterrànies per una política migratòria alternativa i presentarà un pla de formació per a afavorir la professionalització dels cuidadors de persones dependents en l'entorn familiar.

La implantació de la cita prèvia per a ajudar la ciutadania en la tramitació de les seues obligacions tributàries i la revisió i actualització de l'inventari de béns immobles de la Generalitat estan entre els reptes d'Hisenda mentre que la Conselleria de Justícia s'ha compromés a aprovar un nou decret de condicions de treball per al seu personal i a elaborar un programa d'ajudes per a rejovenir la plantilla.

Educació elaborarà un inventari del patrimoni de la Guerra Civil Espanyola que permetrà establir l'estat de conservació i la seua catalogació i engegarà un pla de foment de l’FP com a motor d'innovació i d'ocupació, amb diverses línies d'ajuda. Sanitat regularà la publicitat i propaganda de productes i serveis sanitaris que puga ser enganyosa i publicarà l'Estratègia Oncològica Pediàtrica per a generar entorns amables per als xiquets en tractament.

Els reptes d'Economia se centraran en el Pla Valencià d'Estadística per a modernitzar la base d'estadística de la Generalitat i els seus organismes i posar-la a disposició de la ciutadania, i impulsarà un debat públic sobre el futur del treball a la Comunitat Valenciana.

En Agricultura s'elaborarà un catàleg de sòls forestals per a protegir el bosc i un pla contra el desaprofitament alimentari per a propiciar una adaptació del model de producció i consum en l'economia circular i el desenvolupament sostenible, mentre que la Conselleria d'Habitatge aprovarà un reglament per a crear l'Observatori de l'Habitatge i Segregació Urbana.

Per la seua banda, la Conselleria de Transparència impulsarà la Iniciativa Empresarial per a l'Ètica i el Bon Govern per a reflexionar sobre la prevenció de la corrupció en l'empresa i les administracions públiques.