Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Les claus del pla d'estalvi energètic aprovat pel Congrés

Amb 187 a favor, 161 en contra i una abstenció, la norma serà tramitada com a projecte de llei pel procediment d'urgència

La Península Ibèrica de nit, en arxiu / À Punt NTC

El govern espanyol ha aconseguit, com estava previst, els suports necessaris per aprovar el reial decret que inclou el pla d'estalvi energètic. El vot a favor dels partits que feren possible el govern de coalició (PNB, EH Bildu, ERC i Compromís, entre altres) ha permés l'executiu avançar en aquest pla. A canvi, el govern espanyol es compromet a negociar el pla de contingència energètic, que haurà d'aprovar-se aquesta tardor, de manera que arribe tancat al Parlament i puga convalidar-se ràpidament. El reial decret llei s'ha aprovat amb 187 vots a favor, 161 en contra i una abstenció. La norma es tramitarà com a projecte de llei pel procediment d'urgència.

L'objectiu final és reduir un 7% el consum elèctric a Espanya. Aquestes són les principals claus de la nova norma:

L'OCU ha aplaudit aquest dijous la convalidació del decret, però adverteix que seran necessàries més ajudes perquè les llars puguen aïllar-se de manera convenient i adaptar els equipaments amb sistemes més eficients (bombes de calor, aerotèrmia) i noves formes d'obtenció d'energia. A més, en matèria de transport públic seria necessari, segons va explicar, acompanyar la reducció de tarifes d'una major freqüència i abast, perquè així aquest tipus de desplaçament seria una alternativa real, econòmica i funcional a l'ús del vehicle privat.