Un estudi avalat per l'OMS descarta que els mòbils augmenten el risc de càncer cerebral
Un equip internacional de científics revisa estudis epidemiològics elaborats en els últims trenta anys i conclou que usar estos dispositius no comporta un perill afegit de patir la malaltia
No hi ha cap vincle entre el telèfon mòbil i un augment del risc de patir càncer de cervell. És la principal conclusió que deixa una nova revisió de l'evidència científica disponible fins ara encarregada per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i publicada este dimarts. En concret, s'han analitzat exhaustivament 63 estudis epidemiològics duts a terme entre en les últimes tres dècades en 22 països i avaluats per un grup internacional d'investigadors, inclosa l'autoritat de protecció radiològica del govern australià. El veredicte és clar: no hi ha perill de contraure càncer associat a l'ús dels dispositius de telefonia mòbil.
De fet, este nou treball constata com, a pesar de l'auge de les tecnologies sense fils en la vida quotidiana, no s'observa un augment correlatiu en la incidència de càncers de cervell. Això s'aplica fins i tot a les persones que fan telefonades llargues o qui ha utilitzat mòbils durant més d'una dècada.
La revisió, liderada pel científic Ken Karipidis, avalua els efectes de la radiofreqüència emprada en els dispositius mòbils, així com en televisió, monitors per a nadons i radars. "Cap de les preguntes principals estudiades ha mostrat un increment dels riscos", apunta el coautor Mark Elwood, professor d'Epidemiologia del Càncer a la Universitat d'Auckland (Nova Zelanda).
També s'han analitzat els càncers del cervell en adults i xiquets, així com el de glàndula pituïtària, glàndules salivals i la leucèmia, i els riscos relacionats amb l'ús de telèfons mòbils, estacions base o transmissors, a més de l'exposició laboral. A més, s'han inclòs en la investigació altres tipus de càncer, dels quals s'informarà per separat.
L'OMS i altres organismes de salut internacionals ja havien dit anteriorment que no tenien proves definitives dels efectes adversos per a la salut que comporta la radiació utilitzada pels telèfons mòbils, i per això demanaven més investigacions. Actualment, estos dispositius estan classificats com a "possiblement carcinogènics", o classe 2B, per l'Agència Internacional per a la Recerca del Càncer (IARC), una categoria que s'utilitza quan l'agència no pot descartar un possible vincle.
Ara, el grup assessor d'este organisme ha demanat fer com més prompte millor una reavaluació de la classificació que tinga en compte les evidències noves que han aflorat des de l'última revisió feta el 2011. L'avaluació completa de l'OMS sobre l'assumpte es publicarà el primer trimestre del 2025.
Més llegit
-
Estos són els dotze festius autonòmics del calendari laboral del 2026
-
À Punt estrena l’exitosa sèrie britànica ‘Doc Martin’, una comèdia diària per a les vesprades d’estiu
-
Moren tres banyistes d'edat avançada a les platges de Gandia, Dénia i Benissa
-
Almussafes registra un sisme de magnitud 2,7 i Silla dos més, de magnitud 2,1 i 1,9, respectivament
-
Les farmàcies estudien fer vaga pels impagaments: "Hem de demanar préstecs per a sufragar la despesa de la Seguretat Social"
-
Laura Morell, sobre la llei Bolaños: “La reforma només pretén el control des de dins del poder judicial”
Més vist
-
Informe | La Laboral de Xest
-
29.06.2025 | Entrada de Moros i Cristians de Benissa | Primera part
-
29.06.2025 | Entrada moros i cristians de Benissa | Segona Part
-
30.06.2025 | A la fresca
-
La Universitat Laboral de Cheste, ciutat educativa de primer nivell
-
Carles Alberola recorda la Universitat Laboral de Cheste: “Era un paradís”
Més escoltat
-
30.06.2025 | Línia de fons
-
30.06.2025 | Luís Fernández, VIELCA INGENIERÍA
-
27.06.2025 | L'estiu 'A la fresca' amb Eduard Forés i Maria Fuster
-
30.06.2025 | 90 minuts
-
30.06.2025 | “Fil d’Irene”, el calvari de les dones migrants llatinoamericanes que busquen una nova vida als Estats Units
-
30.06.2025 | A poqueta nit | Primera Part