Turquia ratifica l'entrada de Suècia en l'OTAN després de mesos de bloqueig
El govern d’Erdogan considerava que el país escandinau tenia una posició massa laxa amb els militants kurds
El Parlament de Turquia ha aprovat aquest dimarts en votació general l'entrada de Suècia en l'OTAN, després de mesos de bloqueig per considerar que el país escandinau no estava fent suficient contra militants kurds.
Durant el debat han expressat la seua postura a favor tant l'AKP, el partit islamista que governa Turquia des de 2002, com el socialdemòcrata CHP, el major de l'oposició. Mentrestant, algunes formacions menors, com l'islamista Saadet i l'esquerrà TIP, en l'oposició, així com el fonamentalista Hüda-Par, aliat amb l'AKP, han manifestat el seu rebuig a l'OTAN com a conjunt.
En els últims mesos, el president turc, Recep Tayyip Erdogan, havia vinculat el seu vistiplau a l'acord amb els Estats Units de vendre caces bombarders F-16 a Turquia, transacció prevista des de fa anys, però bloquejada pel Congrés estatunidenc. Encara que no ha quedat clar en quin punt estan les negociacions, el Parlament ha donat suport ara l'ingrés de Suècia en l'Aliança Atlàntica, amb el que només falta el vistiplau d'Hongria, governada per l'ultranacionalista Viktor Orbán.
Durant l'any passat, Budapest va deixar entreveure que no s'oposaria a l'accés de Suècia, si Turquia hi estava d'acord. Hui mateix, Orbán ha convidat el seu homòleg suec, Ulf Kristersson, per a tractar el tema de la ratificació de l'adhesió a l'OTAN.
La postura de Suècia sobre els kurds, clau del bloqueig
Fins ara, el govern d'Erdogan havia bloquejat l'adhesió de Suècia a l'OTAN per considerar que el país nòrdic tenia una postura massa laxa amb el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK). Es tracta d'una guerrilla que va iniciar el 1984 una lluita armada contra l'estat turc i que és considerada com un grup terrorista per Turquia, Suècia, la Unió Europea i els Estats Units.
Arran de les queixes turques, Suècia va reformar la seua legislació contra el terrorisme i va tipificar com a delicte la sola pertinença o el suport financer o d'un altre tipus a una organització terrorista.
Suècia i Finlàndia van canviar la posició de neutralitat que havien mantingut durant tres dècades i, després de la invasió russa d'Ucraïna el 24 de febrer de 2022, van sol·licitar el seu ingrés en l'OTAN. Finlàndia es va convertir en el membre número 31 de l'Aliança l'abril de 2023.
Més llegit
-
Estos són els dotze festius autonòmics del calendari laboral del 2026
-
À Punt estrena l’exitosa sèrie britànica ‘Doc Martin’, una comèdia diària per a les vesprades d’estiu
-
Moren tres banyistes d'edat avançada a les platges de Gandia, Dénia i Benissa
-
Almussafes registra un sisme de magnitud 2,7 i Silla dos més, de magnitud 2,1 i 1,9, respectivament
-
Mor un xiquet de dos anys oblidat a l'interior d'un cotxe a Tarragona
-
Condemnats a 20 i 12 anys de presó dos dels quatre acusats d’abús sexual a una menor a la Vall d’Albaida
Més vist
-
Informe | La Laboral de Xest
-
29.06.2025 | Entrada de Moros i Cristians de Benissa | Primera part
-
29.06.2025 | Entrada moros i cristians de Benissa | Segona Part
-
30.06.2025 | A la fresca
-
La Universitat Laboral de Cheste, ciutat educativa de primer nivell
-
Carles Alberola recorda la Universitat Laboral de Cheste: “Era un paradís”
Més escoltat
-
30.06.2025 | Línia de fons
-
30.06.2025 | Luís Fernández, VIELCA INGENIERÍA
-
30.06.2025 | 90 minuts
-
30.06.2025 | “Fil d’Irene”, el calvari de les dones migrants llatinoamericanes que busquen una nova vida als Estats Units
-
30.06.2025 | A poqueta nit | Primera Part
-
30.06.2025 | Queda’t amb El GastroTurista | Binhui Jiang