Nou assassinat d'un dirigent polític de l'Equador: maten un dirigent local del partit Revolució Ciutadana
El crim es produeix la setmana següent del tiroteig al candidat presidencial Villavicencio i només un mes després de la mort d'un alcalde i un aspirant assembleista
L'Equador, que està aquests dies en plena campanya electoral, torna a estar commocionat davant l’assassinat d’un nou dirigent polític. El moviment Revolució Ciutadana, liderat per l'expresident Rafael Correa, va denunciar aquest dilluns l'assassinat de Pedro Briones, dirigent del partit a la parròquia de San Mateo, a la província d’Esmeraldas, fronterera amb Colòmbia.
"Una bala assassina va posar fi a la seua vida", va dir l'exgovernadora de la província, Paola Cabezas, qui va recordar que l'onada d'inseguretat i violència en la qual està sumit el país s'ha cobrat la vida de diversos polítics en els últims mesos, entre ells alguns de Revolució Ciutadana. "Han assassinat un altre company nostre a Esmeraldas. Ja n’hi ha prou!", va escriure també en xarxes socials l'anterior president.
L’assassinat de Briones s’ha produït cinc dies després del tiroteig que va acabar amb la vida del candidat presidencial Fernando Villavicencio, crivellat per presumptes sicaris colombians a l’eixida d’un míting a la capital equatoriana.
Escalada de violència al país
Abans de Villavicencio, també havien sigut assassinats de manera similar altres polítics i candidats, com és el cas de l'alcalde de Manta, Agustín Intriago, o el candidat assembleista per Esmeraldas Ryder Sánchez, de l'aliança Actuem, que lidera l’exvicepresident Otto Sonnenholzner, tots dos ocorreguts al juliol.
També va tindre molta repercussió l'assassinat d'Omar Menéndez, candidat de Revolució Ciutadana a l’alcaldia de Puerto López, que va tindre lloc la vespra d'una votació d'autoritats municipals celebrada el 5 de febrer.
La candidata de Revolució Ciutadana a la presidència de l'Equador, Luisa González, va assenyalar que "el país viu la seua època més sagnant". Va culpar de la situació el govern actual —del president conservador Guillermo Lasso— i "un Estat pres per les màfies".
Aquesta sèrie de crims polítics s'emmarquen dins de l'auge de la violència que es viu a l'Equador, que va fer que l'any passat acabara amb 25,32 homicidis per cada 100.000 habitants, la xifra més alta de la seua història.
Al seu torn, l’executiu atribueix aquest fenomen al crim organitzat i al narcotràfic, que s'han fet forts sobretot a la zona costanera de l'Equador i han convertit els ports equatorians en grans llançadores per a fer arribar cocaïna als Estats Units i Llatinoamèrica.
Més llegit
-
Estos són els dotze festius autonòmics del calendari laboral del 2026
-
À Punt estrena l’exitosa sèrie britànica ‘Doc Martin’, una comèdia diària per a les vesprades d’estiu
-
Moren tres banyistes d'edat avançada a les platges de Gandia, Dénia i Benissa
-
Almussafes registra un sisme de magnitud 2,7 i Silla dos més, de magnitud 2,1 i 1,9, respectivament
-
Les farmàcies estudien fer vaga pels impagaments: "Hem de demanar préstecs per a sufragar la despesa de la Seguretat Social"
-
Laura Morell, sobre la llei Bolaños: “La reforma només pretén el control des de dins del poder judicial”
Més vist
-
Informe | La Laboral de Xest
-
29.06.2025 | Entrada de Moros i Cristians de Benissa | Primera part
-
29.06.2025 | Entrada moros i cristians de Benissa | Segona Part
-
30.06.2025 | A la fresca
-
La Universitat Laboral de Cheste, ciutat educativa de primer nivell
-
Carles Alberola recorda la Universitat Laboral de Cheste: “Era un paradís”
Més escoltat
-
30.06.2025 | Línia de fons
-
30.06.2025 | Luís Fernández, VIELCA INGENIERÍA
-
27.06.2025 | L'estiu 'A la fresca' amb Eduard Forés i Maria Fuster
-
30.06.2025 | 90 minuts
-
30.06.2025 | “Fil d’Irene”, el calvari de les dones migrants llatinoamericanes que busquen una nova vida als Estats Units
-
30.06.2025 | A poqueta nit | Primera Part