Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS

Els militars colpistes interroguen el president de Myanmar

El G7, el grup de les principals potències econòmiques, se suma a la condemna contra el colp d'estat.

Un control militar impedeix l'accés al Congrés de Myanmar / Reuters

El president de Myanmar, l'antiga Birmània, Win Myint, està sent interrogat per militars a Yangon, la ciutat més gran d'aquest país del sud-est asiàtic, després de ser detingut en el colp d'estat amb què aquest dilluns l'Exèrcit va usurpar el poder, al·legant un presumpte frau en les eleccions de novembre.

Myint, de 69 anys, va ser arrestat juntament amb la premi Nobel de la Pau, Aung San Suu Kyi a la capital, Nay Pyi Taw, on els dos estaven en arrest domiciliari. El parador de Suu Kyi no està clar. Les últimes informacions del seu entorn, d'aquest dimarts, apuntaven que continuava en arrest domiciliari, "en bon estat de salut".

Myint exercia de president des de 2018, encara que la líder de facto del país era Suu Kyi, que va ser nomenada consellera d'Estat per a esquivar el veto constitucional a les persones amb parents immediats a l'estranger.

L'Exèrcit manté sota control els màxims líders del país, però ha anat alliberant des de dilluns membres del govern i líders regionals. També ha ordenat que més de 350 parlamentaris abandonen les residències governamentals on estaven retinguts.

Els colpistes van declarar dilluns l'estat d'emergència per a mantindre’s en el poder durant un any, al·legant frau electoral en les eleccions de novembre, amb la promesa de celebrar nous comicis i lliurar el poder al partit vencedor en les urnes.

Condemna conjunta del G7

Les condemnes contra l'alçament militar no cessen. La més recent l'ha feta el G7, la representació dels països amb les economies més desenvolupades del món (Estats Units, Canadà, França, Alemanya, Regne Unit, Itàlia i Japó). En un comunicat de rebuig contra el colp reclamen a l'Exèrcit que pose fi a l'estat d'emergència i manifesten la preocupació pels líders polítics retinguts.

Hores abans, l'Organització de les Nacions Unides (ONU) havia demanat a les potències internacionals una condemna clara contra el colp i contra les intencions de l'Exèrcit de celebrar nous comicis.