Jenín soterra els dotze morts de la incursió israeliana en un campament devastat
Netanyahu adverteix que continuarà desplegant les tropes fins a aconseguir que deixe de ser un enclavament terrorista, mentre que les milícies palestines minimitzen les conquestes de l'operació
Jenín ha soterrat les dotze víctimes mortals de l'operació militar a gran escala llançada per Israel, quatre d'elles menors d'edat, en un escenari de devastació. En els funerals per als nous màrtirs del campament de refugiats, les milícies palestines han tornat a llançar trets de fusell a l'aire i missatges de revenja. Les 48 hores d'incursió —durant les quals també ha mort un soldat israelià d'un tir— ha deixat una urbs destruïda. 300 habitatges s'han afonat per complet i 500 més pateixen danys considerables, en un assentament que allotja 18.000 persones en menys d'un quilòmetre quadrat.
Amb l'operació, protagonitzada per un miler de soldats i atacs aeris amb drons, Israel ha volgut tallar de soca-rel la resistència palestina. Al camp de refugiats ha sorgit una nova generació de milicians, units en la Brigada de Jenín, un grup que integra diverses faccions polítiques i que es va crear ara fa un any enmig d'una escalada del conflicte.
En dos dies, l'exèrcit ha detingut més de 120 sospitosos, confiscat nombroses armes i desmantellat desenes de centres de comandament, magatzems d'armes i fàbriques d'explosius en el camp, que considera "el focus més gran de terrorisme en la zona", on s'han planificat més de 50 atacs contra objectius israelians en l'últim any.
Netanyahu: "És un avís. No serà l'única operació"
Portaveus de Hamàs i de la Jihad Islàmica Palestina asseguren que Israel ha exagerat la confiscació d'armes i el desmantellament d'explosius. Però Tel-Aviv no dubta a reivindicar la incursió com un èxit. El ministre de Defensa, Yoav Gallant, assegura que "s'ha enviat un clar missatge: els terroristes no tenen on amagar-se".
El primer ministre Benjamin Netanyahu ha advertit que l'operatiu militar "és un avís" i "no serà l'únic", perquè Israel farà "tots els possibles" perquè el camp de refugiats deixe de ser "un enclavament terrorista".
L'ofensiva més gran en vint anys
L'última gran ofensiva militar israeliana a Jenín es remunta al 2002, fa 21 anys, en plena Segona Intifada (2000-2005). Bona part del campament va acabar destruït després de deu dies de combats, que van deixar 52 palestins i 23 soldats israelians morts.
La nova operació ve precedida d'una nova escala de tensió a la regió des de principi d'any, que suma ja 156 morts del costat palestí (27 d'ells menors) i 26 de l'israelià, cinc dels d'ells menors.
Més llegit
-
Almussafes registra un sisme de magnitud 2,7 i Silla dos més, de magnitud 2,1 i 1,9, respectivament
-
Condemnats a 20 i 12 anys de presó dos dels quatre acusats d’abús sexual a una menor a la Vall d’Albaida
-
Laura Morell, sobre la llei Bolaños: “La reforma només pretén el control des de dins del poder judicial”
-
Els senyals de trànsit s'adapten als nous temps
-
Detingut un professor per fer-se passar per un menor en xarxes i demanar fotos sexuals a una xiqueta
-
Qui, quant i com acollir-se a les noves tarifes del transport públic que entren en vigor este dimarts?
Més vist
Més escoltat
-
30.06.2025 | Luís Fernández, VIELCA INGENIERÍA
-
30.06.2025 | 90 minuts
-
30.06.2025 | A poqueta nit | Primera Part
-
30.06.2025 | “Fil d’Irene”, el calvari de les dones migrants llatinoamericanes que busquen una nova vida als Estats Units
-
01.07.2025 | Les notícies del migdia
-
30.06.2025 | Queda’t amb El GastroTurista | Binhui Jiang