La COP28 encara la recta final amb l’eliminació dels combustibles fòssils en el centre del debat
Els països participants ultimen les negociacions d’un acord per a frenar la crisi climàtica i l’escalfament global
La cimera del clima de l'ONU (COP28) que se celebra en Dubai (Emirats Àrabs Units) se centrarà a partir d’aquest dilluns a negociar un acord amb el qual frenar la crisi climàtica i l’escalfament global. L’eliminació gradual dels combustibles fòssils és el punt que genera més fricció, ja que hi ha països amb postures molt allunyades.
En les darreres 48 hores ja només es negocia, perquè l'organització ha reservat els dos últims dies oficials de la trobada a debatre sobre la resolució final. No hi ha cap xarrada, conferència, taula redona, ni reunió d'alt nivell a la zona blava reservada per a les delegacions i organitzacions acreditades oficialment en la reunió climàtica, tot i que es presentaran informes i hi haurà rodes de premsa.
Els pavellons nacionals i de les organitzacions repartits per tot el recinte de l’Expo 2020 de Dubai quedaran en mans dels funcionaris, afaenats a analitzar i polir textos mentre els caps negociadors participen en reunions bilaterals, grupals i plenàries.
En les últimes hores el to de les declaracions públiques de tots els implicats s'ha endurit notablement respecte a la possibilitat que la cimera de Dubai isca un acord climàtic "especial i sense precedents". En aquests termes es va expressar el president de la COP28, el sultà al-Jaber, a l'inici de la setmana final de deliberacions.
Al-Jaber pronostica que aquesta COP28 assolirà un "resultat el més ambiciós possible" en el seu llenguatge relatiu a l'abandó dels combustibles fòssils, un dels temes centrals del debat climàtic. Aquest diumenge, però, el to es va tornar més amarg i va reconéixer que "hi ha més àrees de dissens que d'acord". Aquestes paraules han fet palesa la incertesa sobre si finalment la reunió climàtica tancarà amb un missatge clar sobre la fi —o l'inici de la fi— dels combustibles fòssils, el tema que més atenció ha suscitat en aquesta cimera.
La Unió Europea, els Estats Units i molts països en vies de desenvolupament i estats insulars sostenen que és imprescindible una declaració en aquest sentit; la Xina, Rússia, l'Índia o l'Aràbia Saudita, tot el contrari.
En aquest marc, es preveuen hores de negociacions a porta tancada, "cercles" de ministres i contactes de tot tipus amb els mitjans de comunicació per a exposar les seues frustracions i intentaran marcar línies de discussió dins i fora de les sales.
S’espera que ambientalistes i membres de grups de pressió del sector privat, molt nombrosos en Dubai, remarquen la duresa i determinació dels seus missatges en les pròximes hores. També hi haurà esborranys d'acords que seran escrutats per totes les persones presents en la reunió, literalment fins a l'última paraula.
Més llegit
-
À Punt estrena l’exitosa sèrie britànica ‘Doc Martin’, una comèdia diària per a les vesprades d’estiu
-
Les farmàcies estudien fer vaga pels impagaments: "Hem de demanar préstecs per a sufragar la despesa de la Seguretat Social"
-
Qui, quant i com acollir-se a les noves tarifes del transport públic que entren en vigor este dimarts?
-
Els senyals de trànsit s'adapten als nous temps
-
Calor generalitzada i tronades de vesprada a l'interior de València i Castelló
-
Detingut un professor per fer-se passar per un menor en xarxes i demanar fotos sexuals a una xiqueta
Més vist
-
Informe | La Laboral de Xest
-
30.06.2025 | A la fresca
-
29.06.2025 | Entrada de Moros i Cristians de Benissa | Primera part
-
Carles Alberola recorda la Universitat Laboral de Cheste: “Era un paradís”
-
29.06.2025 | Entrada moros i cristians de Benissa | Segona Part
-
La lluita del Club Sirenas de Catarroja