Directes
Ara en la televisió
VALÈNCIA ÉS MÚSICA
XX Gran Fons per València de ciclisme

S'activa el registre de viatgers, fortament criticat pel sector

La normativa no recollia fins ara les noves modalitats de negoci, com els habitatges turístics, els portals i les centrals de reserves digitals

Imatge d'arxiu d'una habitació d'hotel / AIS GROUP

Les agències de viatges, hoteleres i les empreses que lloguen vehicles sense conductor han de començar, a partir d’este dilluns, a fer un registre de les persones físiques i jurídiques. Una mesura que s’activa amb l'oposició del sector, sobretot les agències, que consideren que els afig càrrega burocràtica i encarirà els preus. Així, a partir de hui, hauran de transmetre a l'aplicació ses.hospedajes les dades que ja recapten de manera habitual les empreses hoteleres i s'incorporen a l’obligació les agències de viatges.

L'objectiu és disposar d'informació “precisa i indispensable” per a les forces i cossos de seguretat, perquè la normativa estava obsoleta —el registre de pernoctacions existeix des del 1959 i el control de lloguer de vehicles des del 1974— i no recollia les noves modalitats de negoci, com els habitatges turístics, els portals i les centrals de reserves digitals, segons fonts del Ministeri de l'Interior.

Les dades que han de donar dels clients són nom i cognoms, sexe, DNI, nacionalitat, data de naixement, lloc de residència habitual, telèfons, correu electrònic, nombre de viatgers i relació de parentiu —en el cas que algun siga menor d'edat— i les dades de la transacció. Però les agències de viatges al·leguen que eixa recollida de dades afig una càrrega burocràtica que no poden assumir, perquè un 95% són pimes i en molts casos amb només un treballador, de forma que hauran de prorrogar el temps de treball; i alerten sobre la possibilitat que provoque tancaments i un hipotètic encariment del preu dels viatges. També els hotelers han expressat el rebuig a la norma i anuncien que estudien accions legals.

Fins ara, han aportat 4,77 milions de dades a l'aplicació 61.540 establiments hotelers, 1.094 agències de viatges, 222 plataformes digitals i 1.720 empreses de lloguer de vehicles. Amb ells, el Ministeri de l'Interior ha localitzat 18.584 persones sobre les quals constava alguna requisitòria policial i que figuraven en bases de dades d'assenyalaments nacionals o en el sistema d'informació de l'Espai Schengen.

Multes de fins a 30.000 euros

El Ministeri de l'Interior ha volgut deixar clar que la normativa no té "un fi recaptatori per a omplir les arques de l'Estat", s'imposaran sancions lleus i greus sobre les empreses que incomplisquen la normativa. Així, es consideren infraccions lleus les irregularitats o deficiències en l'emplenament dels registres previstos en este reial decret i la realització de les comunicacions obligatòries fora del termini establit. El preu de la multa oscil·la entre els 100 i els 600 euros.

Per part seua, les sancions greus inclouen la manca dels registres documentals previstos en este reial decret i l'omissió de les comunicacions obligatòries. El preu de la infracció anirà des dels 601 als 30.000 euros.

Turisme

També et pot interessar