Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Les farmàcies tancaran un dia en juliol per l'impagament de maig per part de l'administració

El Consell es compromet a abonar en juliol la partida corresponent a juny, però condiciona el pagament de maig al fet que el Ministeri d'Hisenda envie el FLA extraordinari

Vicent Brull, membre de la junta de govern del Micof, en la seua farmàcia / À Punt NTC

Les farmàcies de la Comunitat Valenciana han acordat un dia de tancament este mes de juliol per a protestar pels impagaments de la Generalitat. Encara està per determinar quin dia serà, però serà al llarg d'este mes. Ahir dimarts es van reunir d'urgència representants dels col·legis professionals de farmacèutics de Castelló, València i Alacant per a prendre decisions davant de la situació crítica que travessen, amb un deute de 78 milions d'euros. Asseguren que no tenen capacitat per a endeutar-se i la responsabilitat d'abastir de medicaments no pot recaure sobre ells. I que les diferents administracions s'han de posar d'acord de manera urgent per a resoldre el problema. El Consell es compromet a abonar en juliol la partida corresponent a juny, però condiciona el pagament de maig al fet que el Ministeri d'Hisenda envie el FLA extraordinari.

Les farmàcies valencianes tancaran un dia el mes de juliol en protesta per l'impagament dels medicaments del mes de maig. També preveuen manifestacions i denunciar la situació davant del síndic de greuges i del Defensor del Poble. Així i tot, mantenen que l'abastiment a la ciutadania està garantit.

Vora 78 milions d'euros és el que van avançar en maig les farmàcies valencianes per a dispensar els medicaments. La Conselleria de Sanitat encara no els els ha tornat. Anit, en una reunió extraordinària, els col·legis oficials decidiren prendre mesures de força. Vicent Brull, membre de la junta de govern del Micof, el Col·legi Oficial de Farmacèutics de València, assegura que "prendran mesures de força com eixir al carrer i el tancament perquè no podem fer una altra cosa, l’administració no ens deixa una altra opció".

El centenar de farmàcies afectades per la dana, les més xicotetes i les rurals, són les grans perjudicades d'esta situació. "Totes les farmàcies arrasades han reobert, s'hagut de refinançar esta operació i no només de les farmàcies afectades per la dana, hi ha moltes farmàcies de pobles menuts que ara han d'atendre tota la demanda que tenen", afegix Brull.

La Generalitat parla de decalatge d'un mes i garantix que les farmàcies cobraran en juliol la partida corresponent a juny. Així ho ha destacat en À Punt el conseller de Sanitat, Marciano Gómez: "He enviat una carta a les quasi 2.500 farmàcies valencianes i m'he compromés al fet que el mes de juliol cobraran".

Respecte a l'impagament del subministrament de maig, insistix que ha d'executar-se amb el fons de liquiditat autonòmic extraordinari que, de moment, no ha abonat el govern espanyol. "El responsable que hi haja un decalatge en el cobrament de les farmàcies, perquè cobraren el mes que ve, es diu Pedro Sánchez, pensen vostés que des de fa tretze anys es dona el FLA extraordinari per a pagar a proveïdors el mes de juliol".

Les farmàcies contesten que si estigueren incloses en la partida pressupostària de Sanitat en compte de figurar com a proveïdores, els pagaments no estarien condicionats a l'arribada del FLA. Segons Vicent Brull, membre de la junta de govern del Micof, "entre tots s'han de posar d'acord perquè les medicines estiguen protegides perquè el pacient no tinga la mínima sospita que este medicament que és vital per a la seua vida, estiga garantit. I eixa responsabilitat no deu recaure sobre l'esquena del professional sanitari".

A la Comunitat Valenciana hi ha 2.350 farmàcies que generen uns 10.000 llocs de treball directes.

També et pot interessar

Veure totes les activitats