La CEOE trenca el diàleg amb Treball entre acusacions de traïció
La patronal espanyola entén com a "tramposa i contrària a la bona fe" l'esmena pactada amb Bildu perquè Inspecció de Treball vigile les causes objectives d'ERO
La CEOE trenca el diàleg amb el Ministeri de Treball. La patronal espanyola acusa de “traïció” el departament de Yolanda Díaz i considera que ha deixat de ser un "interlocutor fiable" després de l'esmena a la llei d'ocupació que el govern de coalició ha pactat amb EH Bildu, respecte dels expedients de regulació d'ocupació (ERO). En ella es contempla que Inspecció de Treball constate la concurrència de les causes al·legades per empreses en cada acomiadament col·lectiu, una decisió que segons entenen "té com a fi intervenir les decisions empresarials, és contrària a la Constitució i al dret a la llibertat d'empresa i contravé la normativa europea".
Per a la patronal, es tracta d'una modificació "tramposa i contrària a la bona fe" que traeix la negociació sobre la reforma laboral, durant la qual assegura que es va pactar aparcar l'assumpte "de mutu acord en nom del consens".
La CEOE insta al ministeri a una rectificació. El 21 de desembre, la patronal reuneix la junta directiva i, en cas de no produir-se cap moviment de Treball, decidirà com afrontar les negociacions pendents amb el ministeri els sindicats, com l'SMI, les pensions o l'Estatut del Becari.
El canvi pactat per l'executiu amb Bildu s'inclourà en la llei d'ocupació a través d'una modificació de l'article 51.2 de l'Estatut dels Treballadors. Segons les parts, no suposa una recuperació de l'autorització administrativa dels ERO anterior a la reforma laboral del 2012, sinó un major paper de la Inspecció en el control dels acomiadaments col·lectius.
A l'octubre, la vicepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz, va avançar en un acte a Sabadell que s'estava ultimant un canvi normatiu en aquesta línia, si bé va descartar reintroduir l'autorització administrativa dels ERO que existia abans de la reforma laboral del PP i que donava l'última paraula sobre els expedients a les administracions autonòmiques.
L'autorització administrativa prèvia ja es va recuperar durant la pandèmia per als ERTO per força major.
Més llegit
-
Estos són els dotze festius autonòmics del calendari laboral del 2026
-
À Punt estrena l’exitosa sèrie britànica ‘Doc Martin’, una comèdia diària per a les vesprades d’estiu
-
Moren tres banyistes d'edat avançada a les platges de Gandia, Dénia i Benissa
-
Almussafes registra un sisme de magnitud 2,7 i Silla dos més, de magnitud 2,1 i 1,9, respectivament
-
Les farmàcies estudien fer vaga pels impagaments: "Hem de demanar préstecs per a sufragar la despesa de la Seguretat Social"
-
Laura Morell, sobre la llei Bolaños: “La reforma només pretén el control des de dins del poder judicial”
Més vist
-
Informe | La Laboral de Xest
-
30.06.2025 | A la fresca
-
29.06.2025 | Entrada de Moros i Cristians de Benissa | Primera part
-
29.06.2025 | Entrada moros i cristians de Benissa | Segona Part
-
La Universitat Laboral de Cheste, ciutat educativa de primer nivell
-
Carles Alberola recorda la Universitat Laboral de Cheste: “Era un paradís”
Més escoltat
-
30.06.2025 | Línia de fons
-
30.06.2025 | Luís Fernández, VIELCA INGENIERÍA
-
27.06.2025 | L'estiu 'A la fresca' amb Eduard Forés i Maria Fuster
-
30.06.2025 | 90 minuts
-
30.06.2025 | “Fil d’Irene”, el calvari de les dones migrants llatinoamericanes que busquen una nova vida als Estats Units
-
30.06.2025 | A poqueta nit | Primera Part