Directes
Ara en la televisió
MÍTICS 70

La Fira del Llibre de València reconeix l’escriptor Theodor Kallifatides amb el Premi Internacional

Entrevistem l’escriptor nascut a Grècia que ha publicat més de quaranta obres, marcades per les seues vivències a l'Europa de la Segona Guerra Mundial

Entrevista a Kallifatides / À Punt NTC

La Fira del Llibre de València ha reconegut l'escriptor Theodor Kallifatides amb el Premi Internacional. L'autor, nascut a Grècia i resident a Suècia des de fa seixanta anys, ha publicat més de quaranta obres entre assaig, poesia i prosa, una prolífica obra que recolza en una trajectòria molt marcada per les seues vivències a l'Europa de la Segona Guerra Mundial.  

“Per a conviure amb les meues memòries i per a entendre la meua vida. Per a trobar la pau.”

“Per a conviure amb les meues memòries i per a entendre la meua vida. Per a trobar la pau.” Així explica Theodor Kallifatides com ha utilitzat la literatura per a conviure amb la seua memòria, comprendre millor la vida i trobar pau. Va nàixer a Grècia el 1938 i 25 anys després va emigrar a Suècia. De menut va viure l'ocupació nazi, la guerra civil i la postguerra que va plasmar en una crua trilogia de llibres. 

“Estic preocupat, molt preocupat.” Ara per ara, este cronista de l'Europa que es desfà i es recompon en la segona meitat del segle XX veu amb preocupació les dinàmiques bèl·liques que guanyen terreny.

Una identitat forjada en trànsit

Kallifatides escriu sobre una identitat forjada en trànsit d'un país a un altre. Amb una mirada sensible amb les migracions, no entén l'enduriment dels discursos i les polítiques que ataquen als qui menys tenen.

Lamenta que, actualment, “és un desastre” el fet que l’estatus d’immigrant en l’actualitzat s’equipare a “ser un criminal”. Defineix com a desastre la concepció que assenyala els migrants com a il·legals o directament criminals. 

Als 87 anys, ha visitat València per primera vegada per a rebre el Premi Internacional de la Fira del Llibre que destaca la seua defensa de la convivència i la dignitat humana a través de la literatura. 

“Agraït i impressionat per este reconeixement”, Kallifatides explica que ara la seua contribució a les lletres és diferent: "Puc escriure sobre els problemes de la llibertat en la societat, però ja no fer novel·les, que necessiten força i joventut", explica l'autor. Al setembre es publicarà Una dona a qui estimar, l'última obra de la seua extensa col·lecció que es tradueix al valencià i al castellà.

Llibres

També et pot interessar